Gazdaság

2012.08.23. 05:59

Az autó után dobra kerülhet a lakás is

Egyre több a problémás hitel a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint.

Varga Ibolya

A gépjárműhiteleknél az adósok kétharmada problémás, sokan egyálatlán nem tudnak fizetni, vagy csak csúszásokkal.  A rosszabb az, amikor már nemcsak az autó, hanem a lakás is veszélyben van.  A Magyar Nemzeti Bank szerint a hiteleknek közel húsz százaléka rossz, illetve kétes, harminc százalék több havi tartozást halmoz fel és hét százalékot már  nem fizetnek. Másfél millió ember került nehéz helyzetbe a devizahitelei miatt. A megyei helyzetről Kovács László, a  Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára tájékoztatott. 

Kovács László, a  Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára  szerint a  megye eladósodottsági adataiban jelentős változások álltak be, az eddigiekhez képest a megyék  eladósodottsági sorában néhány hellyel előbbre kerültünk. Elsősorban a közüzemi tartozások miatt indult egyre több végrehajtási eljárás. A tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzáloghiteleket is. A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi, közösköltség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait.
 
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról. Kiderült: 2011-ben 434 ezer végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664 milliárd forint volt.  Az eljárások 85 százaléka félmillió forint alatti, csupán egy százaléka tízmillió forint  feletti értékű követelés.  Ezek a számok az idei  első fél évben csaknem  húsz százalékkal növekedtek, aminek fő oka, hogy a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.
 
Veszprém megyében a lakossági eladósodottsági adatok a következőképpen alakulnak:  a 2011-es  azonos időszakhoz képest az idei első fél évben a tartósan bedőlt hitelek száma 9660-ról 11 590-re növekedett, ami  négytagú családdal számolva körülbelül negyvennyolcezer  embert érint.  A kilakoltatási kvótának köszönhetően csak az ügyek kisebb része jut el az idei évben a kilakoltatási szakaszig. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint jelen pillanatban a megyében  3456 ingatlan vár árverésre. Ebből az első   negyedévben  három százalékot, azaz 108, a második  negyedévben 127 családot  lehet kilakoltatni.

Becslés alapján a harmadik negyedévben 150, a negyedik negyedévben pedig 170 kilakoltatás várható. A többi kilakoltatás az elkövetkezendő években fog lezajlani.  A tendenciákat jól mutatja, hogy az öt évvel ezelőtti, 194 482 indított végrehajtási eljárás száma 2011 végéig 434 037-re növekedett. Ez csaknem 120 százalékos növekedést jelent országosan. A 90 napot meghaladó tartozások a tavalyi 147 ezerről idén májusig 170 ezerre nőttek. Tavaly országosan  2769 árverés volt eredményes. A kitűzött árverések 9,1 százalékkal növekedtek.  A kilakoltatások száma a végrehajtások számához viszonyítva a tavalyi 0,0458 százalékról, ami csak jelképes volt, elérheti a százszorosát.

Jelentős szempont az is, hogy tisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott vagy akart, az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 százalékos tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak egy-kétezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.
 
A megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, a nagyobbak  is  csak szűk korlátok között.

 

Országszerte ingyenes tanácsot adnak  

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon. Talán a 2012-es év lesz a legrosszabb a pénzügyi válság évei között. Megmutatja, kik maradnak talpon és fizetik tartozásaikat, és kiderül, kiknek nincsen már esélyük.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!