Gazdaság

2012.09.12. 05:28

Újjászervezik a kamarát

Veszprém - Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló 2012. évi CXXVI. törvényt, mely kötelező tagságot ír elő.

Varga Ibolya

Az  augusztus 1-től hatályos törvény kötelező tagságot ír elő az agrárszektor és az élelmiszeripar valamennyi piaci szereplője számára, a közeljövőben kiírandó országos kamarai választások után létrejövő új agrárkamarában - tájékoztatta lapunkat Boros Gábor, Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága igazgatója. 



A jogszabály célja, hogy a kamara  a teljes agrár- és élelmiszergazdaság általános és együttes érdekegyeztetési fóruma legyen.  Ennek érdekében igen fontos, hogy minél szélesebb bázison alakuljon meg az újjászerveződő agrárkamara.  Az újonnan megalakuló köztestület további célja, hogy  tagjainak megfelelő információs rendszer kialakításával és fenntartásával segítsenek a sikeres gazdasági döntések meghozatalában. Tagjainak szolgáltatásokat nyújt, segít a különböző közösségi és nemzeti támogatások igénybevételében, valamint jogi kereteket biztosít a jogviták rendezéséhez.
 
Minden olyan természetes személynek  és gazdálkodó szervezetnek, mely  a törvény meghatározása szerint agrárgazdasági tevékenységet folytat, kötelező az agrárkamarai tagság. A tagságra kötelezetteknek a törvény hatályba lépésétől számított hatvan  napon belül kell bejelentkezniük az agrárkamarai nyilvántartásba, és eddig kell az ötezer forintos kamarai hozzájárulást megfizetniük. A leendő kamarai tagoknak tehát legkésőbb  szeptember 30-ig kell a Magyar Agrárkamara honlapján található online regisztrációs felületen bejelentkezniük és befizetniük a kamarai hozzájárulást az ott közzétett számlaszámra. Ha szükséges, a leendő tagoknak  a regisztrácóban segítenek a területileg illetékes falugazdászok. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!