Gazdaság

2012.09.06. 07:15

Védik a munkahelyeket - 300 milliárd forint marad a vállalkozásoknál

Megyei körkép - Munkahelyvédelmi akciótervet jelentett be a nyári parlamenti szünet előtt a kormány. Eszerint adókedvezményt vehet igénybe az, aki 25 év alattit, 55 év felettit alkalmaz, vagy szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztat. A kisvállalkozóknak pedig új, kedvezményes adózási lehetőséget kínálnak.

Tremmer Tamás

A bejelentett munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetően 300 milliárd forinttal csökkennek a munkavállalók és a kisvállalatok adóterhei. Az Orbán-kormány az akciótervtől elsősorban azt várja, hogy megvédi a jelenlegi munkahelyeket, de a tízpontos programnak köszönhetően erősödhet a munkahelyteremtés is.

Ez az intézkedés üdvözlendő azért, mert az első tényleges olyan lépés, ami a bérekhez kapcsolódó járulékokat csökkenti - és ez már régen esedékes volt, fogalmazott dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ha a programból a meghirdetettek szerint lesz jogszabály, akkor 300 milliárd forint - nagyságrendjében ennyiről szól a program - a vállalkozásoknál marad, ennyivel javulhat a munkáltatók helyzete.

- Vajon 300 milliárdot a legjobb módon használja-e fel a tízpontos programtervezet annak érdekében, hogy új munkahelyek teremtődjenek? - kérdeztük.

- A kormánynak megvan az a joga, hogy a munkaerőpiac veszélyeztetett rétegeit - fiatal és kezdő munkavállalók, 55 év felettiek, szakképzetlenek - felkarolja. Közöttük vannak a legnagyobb számban az álláskeresők, s itt látványos javulást lehet elérni. Ez a kamara részéről is támogatható, fejtette ki az elnök. Az igazi kérdés ezért inkább az: mindez elégséges-e ahhoz, hogy a vállalkozások megmozduljanak, olyan új utakat keressenek, amelyek tényleges létszámbővülést eredményeznek. Jogszabályi szinten különbséget kívánnak-e tenni, hogy valaki megvéd munkahelyet vagy ténylegesen újat hoz létre, mert nyilvánvaló, hogy a kettő között nagy a különbség.

Dr. Markovszky György jelezte, az új rendszert úgy kell felépíteni, hogy leginkább szolgálja a meghirdetett célt, vagyis az új munkahelyek teremtését. Erre akár több pénzt (támogatást, kedvezményt) is lehetne fordítani, mint a megőrzésre.

A kamarai elnök a mikro- és kisvállalkozások számára létrehozott új adót is támogatandónak tartotta. Önmagában az a cél, hogy a legkisebb vállalkozások terhei csökkenjenek, ami ráadásul az adminisztráció csökkentésével is együtt jár, mindenképpen üdvözlendő. Viszont pontosan kellene tudni az igénybevétel feltételeit. Amíg jogi keret nem áll mögötte, nagyon nehéz megítél- ni a hatásait. Nehéz megbecsülni, kinek és milyen mértékben lesz érdeke ebben részt venni. Nem sejthető, mennyien lesznek azok, akik a jelenlegi kedvezményes adózási lehetőség (például eva) helyett a jövőben inkább ezt választják, és mennyien lesznek azok, akik szavaznak erre az új adózási formára.

 

Nincs mérlegelés és méltányosság

A bürokrácia csökkentésében továbbra is nagy feladat hárul az államra. Markovszky György szerint manapság azt érezni, hogy a hatóságok túlterjeszkednek, feudális erőként akarnak megjelenni a vállalkozásokkal szemben. A vállalkozásokat pénzbegyűjtő helynek tekintik, nincs mérlegelés, méltányosság. Ez nagyon veszélyes folyamat, mert az egész vállalkozói kör bizalmát rombolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!