Gazdaság

2012.10.05. 05:47

A helyszínen ellenőriztek a munkafelügyelők

Veszprém - Hazánkban járt a Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága (SLIC), amely hat megyét, köztük Veszprémet is meglátogatta. Szakmai tapasztalataikkal segítették a magyar munkavédelmi szakemberek munkáját.

Tremmer Tamás

A Munkafelügyeleti Vezetők Bizottságában a munkavédelmi felügyelet részéről minden országot egy-egy tag képvisel, aki rendszerint az adott állam hatóságának a vezetője. A testület minden módon igyekszik emelni az ellenőrzések színvonalát, újabb és hatékonyabb, és nem utolsósorban egységes ellenőrzési módszereket kialakítani. A bizottság minden évben két-három európai uniós tagállamban ellenőrzi a munkavédelmi felügyeletet ellátó hatóságot és annak tevékenységét. Megvizsgálja azt is, hogy az adott ország munkavédelmi felügyeleti rendszere a legutóbbi vizsgálat óta milyen változásokon ment keresztül, továbbá, hogy a testület által tett ajánlásokat miként hajtották végre. A SLIC idén Magyarországot is ellenőrzés alá vonta, az értékelő csoport szeptember végén érkezett hazánkba. A külföldi munkafelügyeleti vezetők magyarországi programjuk keretében hat megyében, illetve a fővárosban vettek részt többek között balesetvizsgálatokon, foglalkozási megbetegedés és panasz kivizsgálásán, tervezett ellenőrzésen, valamint utóellenőrzéseken. Ezek során megnézték a szakmai irányítást és a felügyelők helyszíni ellenőrzési tevékenységét.

Az értékelő csoport két nemzetközi munkatársa megyénkben a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve szakembereivel közösen építőiparral foglalkozó munkáltatók ellenőrzésén vettek részt. A tapasztalataikról - Troják Lászlóval, az illetékes szakigazgatási szerv vezetőjével, valamint Nesztinger Péterrel, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal  Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága munkavédelmi főreferensével közösen - munkamegbeszélés keretében adtak számot. Bár a munkafelügyeleti vezetők jelentése még nem ismert, a megbeszélésen elhangzottak alapján kedvező tapasztalatokkal távoztak megyénkből.

 

A Munkafelügyeleti Vezetők Bizottságát (SLIC) 1995-ben hozták létre azzal a céllal, hogy véleményt nyilvánítson az Európai Bizottságnak  akár a bizottság kérésére, akár saját kezdeményezésből - a munkahelyi egészségre és biztonságra vonatkozó közösségi előírások hatósági felügyeletével kapcsolatban felmerülő problémákról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!