Gazdaság

2012.11.06. 08:17

A lakáseladás adózása

Január elsejétől a magánszemély lakásértékesítésének személyi jövedelemadó vonzata attól függ, hogy eseti jelleggel vagy gazdasági tevékenységként (nem egyéni vállalkozás keretében) végzi-e az eladást.

Varga Ibolya

A magánszemély eseti lakásértékesítésből származó jövedelmét a bevétel, a költségek és a tulajdonban tartás figyelembevételével kell meghatározni – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint. Lakáseladásból származó bevételnek számít minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez.



A vételárnak az a része, mely meghaladja a szerződéskötéskor ismert szokásos piaci értékét, nem része a bevételnek, az összevont adóalap részeként egyéb jövedelemként adózik. Vannak a lakáseladásból származó bevételből levonható költségek. Ilyen a megszerzésre fordított összeg, az értéknövelő beruházás és az összes átruházással kapcsolatos kiadás. Ha a lakás megszerzésére fordított érték nem állapítható meg, a bevételt annak 75 százalékával kell csökkenteni. Lakásértékesítés esetén a 75 százalékos szabály csak akkor alkalmazható, ha az utóbb értékesített lakást a magánszemély ajándékozással szerezte és az ajándékozás illetékmentes volt. (Ilyenkor más kiadás költségként nem vonható le.)

Értéknövelő beruházásnak minősül az ingatlan szokásos piaci értékét növelő ráfordítás azzal, hogy szokásos piaci értéket növelő ráfordításnak minősül az az igazolt kiadás is, amely a lakás átruházása előtti 24 hónapon belül, az eladásról szóló szerződés szerinti bevételnek az öt százalékát meghaladó mértékben, a lakás állagmegóvása céljából történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!