Gazdaság

2012.11.14. 07:25

Jobban drágul a készpénzfelvétel

Veszprém - A jövő hét elején végszavazással döntenek a Parlamentben a jövő évi adótörvényekről, melyek mindannyiunkat érintenek.

Varga Ibolya

Minthogy a szabályok szerint a bankoknak hatvan nappal korábban be kell jelenteniük a szerződésmódosítást, többen már közölték  az ügyfeleikkel,  milyen mértékben és mikortól emelik a szolgáltatási díjakat. Van olyan pénzintézet is, amelyik már októberben felemelte a pénzmozgásokkal kapcsolatos díjakat, s van, amelyik nem január 1-jétől emel.

 

Kovács Károlyné veszprémi olvasónk nem nagyon hiszi, hogy a tranzakciós díjak csak jelentéktelen költségnövekedést okoznak  a családjában, hiszen minden pénzmozgásért fizetni kell. A bankok lehetnek visszafogottak, de arra nem számíthatunk, hogy saját nyereségességük veszélyeztetésével magukra vállalják a növekvő költségeket.

A héten módosították a tranzakciós illetékkel kapcsolatos elképzeléseket. Mértéke a duplájára emelkedett, két ezrelékre. Lényegében minden pénzmozgás után meg kell fizetni, teljesen mindegy, ki kinek, mit és hogyan fizet. Ezek között vegyes érzelmeket vált ki, hogy   a banki hiteltörlesztést, illetve a hitelösszeg átulalását is   megadóztatják, márpedig ezt biztosan a hitelfelvevő fizetheti majd.  A készpénzfelvételt egyértelműen bünteti a rendszer,  az ugyanis nem két, hanem három ezrelékkel adózik. Emellett az értékpapírszámlás ügylet is bekerül a körbe, az értékpapír- és derivatív ügyletek egyaránt adóznak. A tranzakciós illetékből 400 milliárd forintot  szeretne beszedni a kormány. Várhatóan jövőre az a bank is drágít, amelyik már megtette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!