Gazdaság

2013.01.03. 11:53

Kamara: a regisztráció kötelező

A kamarai regisztráció nem a múlandó vagy a felejthető kategória. Közeleg a regisztrációs díj megfizetésének idei határideje is, ami március 31-e.

Tremmer Tamás

Az Országgyűlés 2011 decemberében módosította a gazdasági kamarákról szóló törvényt, s elrendelte a gazdálkodó szervezetek nyilvántartásba vételét és az ötezer forint kamarai hozzájárulás megfizetését. A jogszabály hatályba lépése óta eltelt egy év, ennek kapcsán kérdeztük meg dr. Somogyi Istvánnétól, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárától: milyen tapasztalatokat szereztek az elmúlt évben?

Dr. Somogyi Istvánné lapunknak kifejtette, 2012 elején nehezen indult a regisztráció, sokan ugyanis nem ismerték a törvényi előírásokat. A kamara széleskörű tájékoztatása eredményeképpen az év végére a megye vállalkozóinak túlnyomó többsége eleget tett kötelezettségének.

Mi történik azokkal a vállalkozásokkal, amelyek nem teljesítették a törvényi előírásokat? – kérdeztük. Vannak vállalkozások, amelyek nem regisztráltak és nem is fizettek. Vannak, amelyek regisztráltak ugyan, de mégsem fizettek. A közeljövőben ez utóbbi vállalkozások felszólító levelet fognak kapni, hogy öt napon belül pótolják mulasztásukat. Akik ennek a felszólításnak sem tesznek eleget, a kamara „nyilvántartása rendezetlen” megjegyzéssel jegyzi be a vállalkozást, a tartozást pedig behajtásra átadja az adóhatóságnak. A főtitkár asszony felhívta a figyelmet arra, hogy ez aztán köztartozásnak minősül, és a vállalkozás nem indulhat közbeszerzési eljáráson, pályázaton sem.

Éppen ezért azt javasolta, ha az utolsó pillanatban is, de a cégek tegyenek eleget a kötelezettségüknek. Regisztrálni a kamara honlapján elektronikusan is lehet, a honlapon szerepel a számlaszám is, ahova az ötezer forintot utalni kell. Fontos változás, hogy akik személyesen kívánnak regisztrálni, azok már nem csak Veszprémben, hanem a kamara pápai és ajkai irodáiban is megtehetik.

Dr. Somogyi Istvánné jelezte, a már működő vállalkozásoknak 2012-ben kellett eleget tenni a nyilvántartásba vételi kötelezettségnek, tehát ez egyszeri feladat. Az újonnan alakuló cégeknek pedig öt napon belül kell regisztrálniuk. A kamarai hozzájárulás összegét azonban minden év március 31-ig kell megfizetni.

A regisztráció legfontosabb cél, hogy legyen egy egységes, hiteles nyilvántartás a működő cégekről, s ezek tevékenységéről. A tevékenység ismeretében a kamarához érkező üzleti ajánlatokat célzottan tudjuk az érintettekhez eljuttatni, s tudunk üzleti partnereket ajánlani. A regisztrált vállalkozások sokféle kamarai szolgáltatást tudnak igénybe venni, és szakmai rendezvényeken ingyenesen részt venni, tájékoztatott a főtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!