Gazdaság

2013.04.13. 16:05

Veszprémi vállalkozók a Mercedes magyarországi gyárában jártak

Kecskemét - Csodálattal vegyes irigykedéssel néztek körbe a Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter tagjai a Mercedes kecskeméti gyárában. Mi kellene, hogy megyénkben is letelepüljön egy ilyen vállalat?

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az általa működtetett Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter tagjai részére szakmai látogatást szervezett a Mercedes Benz kecskeméti gyárába. Nem kis nehézséget jelentett a szervezés, ugyanis a gyár az indulás fázisában még nincs teljesen felkészülve látogatók fogadására.

A vállalatot és a Kecskeméten készített autókat a gyár igazgatója, Frank Klein mutatta be a veszprémi vendégeknek. Elmondta, a Daimler Benz konszern tulajdonosai azért választották Kecskemétet a magyarországi gyártás helyszínéül, mert itt állt rendelkezésre a fejlett infrastruktúra, a szakképzett munkaerő, és nem utolsó sorban a befektetők részére kiemelt állami támogatás biztosítottak.

2008 júniusában született döntés arról, hogy a 800 millió eurós beruházást Kecskeméten, egy 441 hektáros területen valósítják meg. 2010-ben kezdődtek az építési munkák, melynek 80 százalékát  magyar vállalkozások végezték. 2012-ben készült el az első autó. A B-osztályos, úgynevezett kompakt autók mellett 2013-ban indult meg a teljesen új modell, a CLA gyártása. Ezt a modellt egyedül Kecskeméten gyártják, az első autók április közepén kerülnek forgalomba.

A termelés jelenleg két műszakban 640 robot segítségével folyik és kettő percenként gördül le egy új autó a futószalagról. Tervezik harmadik műszak bevezetését is. Saját présüzemmel rendelkeznek, melyből nemcsak a helyi, hanem a többi gyárba is szállítanak alkatrészeket. Fényező üzemük jelenleg a legmodernebb technológiával rendelkezik az egész világon.  A gyár területén üzemelő ipari parkban beszállítók is dolgoznak, a Veszprém megyei Johnson Controls cég munkatársai például ott helyben szerelik be az autókba az általuk gyártott üléseket.

A gyárban mintegy 3000 saját alkalmazott dolgozik és az egész világból 300 szakértő segíti munkájukat. A felső vezetésben egyelőre még csak német szakemberek találhatók, de tervezik, hogy egyre több magyar szakembernek adnak lehetőséget.

A házigazda kifejtette, kiemelt figyelmet fordítanak a dolgozóik képzésére. Magyarországon elsőként ők vezették be a Németországban már régóta jól működő duális képzést. Jelenleg négy szakmában 64 tanulót foglalkoztatnak, hogy saját nevelésű munkatársakkal biztosítsák az utánpótlást, számuk jövőre már 110-re emelkedik.

A Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter tagjai ezzel valamennyi magyarországi autó- és motorgyárban jártak már, megismerhették a legkorszerűbb robottechnikát és technológiát. Egyöntetű vélemény: irigylésre méltóak azok a települések, melyek területén ilyen vállalatok eresztettek gyökeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!