Gazdaság

2014.01.15. 12:23

Szigorú munkaügyi ellenőrzések kellenek

A munkaügyi ellenőrök számát és eszközeit bővíteni kell az uniós tagállamokban annak érdekében, hogy felléphessenek a be nem jelentett munkavállalással, a nem valós önfoglalkoztatással, és szociális dömpinggel szemben.

Gajdos József

A nem törvényerejű állásfoglalásról az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája adott ki közleményt. „A tagállami munkaügyi ellenőrzések fontos szerepet játszanak a szociális jogszabályok betartatásában és az egységes versenyfeltételek fenntartásában. Az unió GDP-jének csaknem ötödét kitevő feketemunka felszámolásával növekedne az adózásból és a társadalombiztosításból származó bevétel. A munkaügyi szerveknek azonban nincs elegendő alkalmazottjuk, továbbá a határon átnyúló együttműködések során is számos nehézséggel találják magukat szemben” – mondta a témáért felelős német szocialista képviselő, Jutta Steinruck. A képviselők európai munkaügyi ellenőrzési platform létrehozását kérik. Ezen a felületen postaláda-cégek és a névleg létező vállalkozások listázásával segítenék a tagállamok közti együttműködést és követnék figyelemmel a be nem jelentett munkavállalást. A képviselők egy európai társadalombiztosítási kártyát is bevezetnének. Az ilyen, szigorú adatvédelmi feltételeknek megfelelő dokumentum segítségével könnyen megoszthatók lennének az adatok, így tesztelhetővé válna egy, a fekete munkavállalásra figyelmeztető rendszer.A szociális dömpinget (a más tagállamokkal szemben alacsonyabb bérköltségek vagy lazább munkajogi szabályok révén versenyelőnyhöz jutást) leállító uniós lépésekre is szükség van, vélik a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!