Gazdaság

2014.03.11. 15:40

50 év felett különösen nehéz visszatérni a munka világába

Veszprém-Gyulafirátót - Keserű a munkanélküliek sorsa, különösen azoké, akik szeretnének elhelyezkedni, de a lehetőségeik korlátozottak. Kopácsi Lászlóné is azok közé tartozik, akik munkahelyen töltenék az időt, de az 54 éves asszony évek óta hiába próbálkozik.

Tremmer Tamás

A Gyulafirátóton élő nő a Naplónak elmesélte, 2012 augusztusában vált munkanélkülivé. Hiába keres munkát, nem talál, ha van is, mást vesznek fel, 54 évesen beszűkültek a lehetőségei. Úgy tapasztalta, a munkaügyi kirendeltség sem sokat tud segíteni a munkanélkülieknek. Míg korábban - amikor 1999-ben szintén volt már munkanélküli - társaival együtt beiskolázták egy tanfolyamra, hogy nagyobb eséllyel induljanak a munkaerőpiacon, addig most ezzel sem tudnak élni.

Kopácsi Lászlóné helyzetét nehezíti, hogy mindössze három hónapig kapott munkanélküli-segélyt a korábbi jövedelme után, majd pedig a vagyoni nyilatkozata miatt már semmit sem. Háromhavonta kötelezően lejelentkezik a veszprémi munkaügyi kirendeltségen, aláír, aztán mehet haza. Igaz, erre is órákat kell várni, mert nagyon sokan vannak a hivatalban.

Február végén felcsillant a remény, mondta. Jáger László kirendeltségvezető aláírásával kapott egy levelet: állásegyeztetésre hívták. Kérték, vigye magával az összes iratát, ebből is gondolta, hogy biztos lesz munkája. Hozzátették, amennyiben nem jelenik meg, kikerül a nyilvántartásból. Persze hogy elment, hiszen dolgozni szeretne! Gyanús volt neki, hogy az Óváros téri kirendeltségnél nagy volt a tumultus: ennyi embernek tudnak munkát kínálni?! Félóránként hívtak be 25- 30 embert. A jelenlétet rögzítették, majd a teremben helyet foglalhattak. Itt Jáger László azt közölte velük, hogy veszprémi utcai közmunkát tud ajánlani számukra, azt is csak két hónapra, márciusra és áprilisra. E munka alól csak szakorvosi igazolással kapható felmentés. Aki nem vállalta - ez volt a többség -, attól nagyon gyorsan elköszöntek, ami egyben azt is jelentette, hogy részükre e naptól minden segély folyósítását megszüntették, s az egyén kikerült a regisztrációból is.

- Ilyen megalázó helyzetben régen voltam. Minden volt ez, csak nem munkafelajánlás. Inkább ultimátumnak tűnt, ezért sokan füstölögtek is utána! - mondta.

A statisztika kedvezően mutat, de ötvenéves kor felett munkát találni már reménytelen vállalkozás

 

Felmerült bennük, bajban lett volna a hivatal, ha mindenki igent mond: mit csinált volna ennyi ember két hónapig az utcán? De volt olyan érzésük is, ha a hónap végén páran kikerülnek a nyilvántartásból, azzal a statisztikát lehet kozmetikázni.

Kopácsiné el van keseredve. Nagyon sok helyre pá- lyázott az elmúlt majd' két esztendőben, de választ is csupán két helyről kapott. Érzi, hogy a lehetőségei folyamatosan szűkülnek, és még a hivatal is így bánik vele, velük, pedig ő mindenképpen dolgozni szeretne!

Veszprém megyében 2014. március 1-jétől 1204 személyt vontak be a 2013/2014. évi téli közfoglalkoztatásba, ebből a veszprémi járásban 240 ember kapott munkát határozott időtartamra, mondta el megkeresésünkre Jáger László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének vezetője. A járási munkaügyi kirendeltség munkatársai és az önkormányzat képviselői több alkalommal tartottak csoportos tájékoztatót, ilyenkor valóban a megszokottnál többen voltak a kirendeltségen. Ennek keretében információt nyújtottak az álláskeresőknek a betölthető munkakörökről, munkaidőről, a bér összegéről. Az ügyfelek felvilágosítást kaptak arról is, ha orvosi igazolás nélkül visszautasítják a felajánlott munkalehetőséget, törlik őket a nyilvántartásból.

Hozzátette, a közfoglalkoztatás lehetőséget biztosít az elhelyezkedésre azon álláskeresők számára, akik életkoruk, a szakképzettség hiánya miatt kiszorultak a munkaerőpiacról, illetve elavult a szakképesítésük, vagy telített szakmában keresnek munkalehetőséget. Az ötven év feletti korosztály számára is több száz lehetőséget kínálnak, amelyek többségét be is töltik.

A munkaügyi központ az álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek javítása érdekében minden évben képzéseket szervez, tavaly 46 csoportot indítottak, idén szakképesítés megszerzésére nyílik lehetőség. Jelezte, az ügyfélszolgálatán megtalálhatóak a naponta frissülő állásajánlatok és az induló képzések listája. Ügyfélfogadási időben közvetítők állnak rendelkezésre. Lehetőség van akár a várakozási időben is az önálló álláskeresésre az öninformációs térben elhelyezett számítógépeken. Állásajánlataik az interneten a vmp.munka.hu oldalon a nap 24 órájában elérhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!