Gazdaság

2014.04.24. 15:45

Nem javult a munkaügyi fegyelem

Megyei körkép - A feketelista.hu nyilvántartásai szerint 2013-ban összesen 3551 esetben kellett kiszabni munkaügyi bírságot, 22,5 százalékkal többször, mint a megelőző esztendőben.

Tremmer Tamás

Az idei év viszont biztató: a tavalyi első negyedévben 733 céggel szemben hozott a munkaügyi hatóság elmarasztaló határozatot, az idén az első negyedévben viszont csak 308 esetben szankcionált.

A folyamatos és rendszeres ellenőrzések mellett három kiemelt munkaügyi vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az elmúlt esztendőben. Az első kiemelt vizsgálat a szolgáltatói tevékenységet végző cégek jogszerű munkaügyi működésére irányult, 74 százalékánál állapítottak is meg szabálytalanságot. Az ellenőrzött 925 munkáltató a legtöbb esetben figyelmeztetéssel megúszta, ám közülük százat munkaügyi bírsággal sújtott a hatóság, tájékoztat a feketelista.hu portál. A második kiemelt vizsgálat a bejelentés nélküli foglalkoztatás ellenőrzésére irányult, 798 cégre terjedt ki, és ennek során is a cégek 74 százalékánál szembesültek különböző szabálytalanságokkal a felügyelők. E körben a jogsértések 43 százalékát feketefoglalkoztatással követték el, ami miatt közel 300 vállalkozást kellett megbírságolni. A harmadik kiemelt vizsgálat a munka- és a pihenőidő szabályainak betartására vonatkozott, döntően a kereskedelmi és vagyonvédelmi ágazatokra terjedt ki, ahol összesen 811 céget vontak ellenőrzés alá, és 85 százalékuknál állapítottak meg szabálytalanságokat; közülük 137-et bírságoltak meg, tipikusan hamis munkaidő-nyilvántartás vagy a nyilvántartás hiánya miatt.

Öt témakörben tartottak az elmúlt évben hosszabb – általában két hónapra kiterjedő – munkavédelmi kiemelt vizsgálatot a kormányhivatalok munkavédelmi felügyelőségei. A biológiai tényezők kockázatát 767 cégnél ellenőrizték több mint 25 ezer munkavállalóra kiterjedően. A cégek 82 százalékánál állapítottak meg olyan szabálytalanságokat, amelyek 7852 dolgozóra jelentettek veszélyforrást. Különösen hiányosnak találták a hatékony egyéni védőeszközökkel való ellátást. Nem véletlen, hogy az ellenőrök 703 határozatot hoztak a hiányosságok megszüntetésére és 46 esetben megtiltották a foglalkoztatást is. Az emelőgépek üzemeltetésének biztonságáról1312 cégnél igyekeztek meggyőződni a munkavédelmi ellenőrök. Kiderült: a gépek 54 százaléka nem felel meg a biztonsági előírásoknak, és magas az emelőgépeket szabálytalanul kezelők száma is. A villamosság biztonságának kiemelt vizsgálata megállapította: az e körben foglalkoztatott szakemberek 95 százaléka rendelkezik a megfelelő végzettséggel és átesett az előírt orvosi alkalmassági vizsgán, mégis sok a szabálytalanság, amelyek miatt 423 felfüggesztő határozatot kellett hozni. A bányászati munkahelyek egészségügyi kiemelt vizsgálata szerint az ellenőrzött munkahelyek mintegy 40 százalékánál nem veszik maradéktalanul figyelembe a törvényi előírásokat, ám összességében „a bányászati munkahelyeken a munka-egészségügyi helyzet viszonylag jónak mondható”. Ezzel magyarázható, hogy felfüggesztési határozat meghozatala egyetlen esetben sem volt indokolt. A hőségriasztásra vonatkozó célellenőrzés 335 munkáltatóra terjedt ki, és az ellenőrök meggyőződtek róla, hogy a munkahelyek túlnyomó többségében betartják a legfontosabb munkavédelmi előírásokat.

A munkaügyi szabálysértők közel harmada a fővárosból kerül ki. A feketelista.hu területi kimutatásában a megyéket egyértelműen Pest vezeti, ahol 433 céget kellett felelősségre vonni. A legkevesebb Nógrádban volt, 49. Veszprém megyében 2013-ban 126 munkaügyi elmarasztalás történt, ezzel a megyéket és a fővárost tömörítő listán a nyolcadikak vagyunk, ami nem mondható olyan jó állapotnak. Budapest (1167) után a vidéki városok közül a legtöbb céget Miskolcon (102) büntették, Veszprém a 32 szabálytalankodójával úgyszintén nyolcadik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!