Gazdaság

2014.06.18. 17:00

Már vágják az őszi árpát

A gabonafélék aratása várhatóan két hét múlva kezdődik, de a megye keleti részén próba jelleggel már levágtak kétszáz hektárnyi őszi árpát.

Varga Ibolya

Egyebek között ez derült ki a megyei aratási koordinációs bizottság ülésén, amelyen a mezőgazdasági hatóságok, nagy termelők, felvásárlók és az érintett hatóságok képviselői jöttek össze, hogy az országos bizottság pénteki ülésére megyei képet adjanak.

A tanácskozást Lőrincz Andrea, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója vezette, aki elmondta, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az idei év első napjától az agrárkamara gyűjti a termésbecsléssel és a betakarítással kapcsolatos adatokat. Majd részletesen ismertette a megyében termeszettet gabonafélék adatait, és várható terméseredményeit. Ebből kiderült, hogy búzából, tritikáléból többet, őszi árpából, rozsból és zabból kevesebbet vetettek a gazdálkodók, mint tavaly. Az aratás várhatóan két hét múlva kezdődik, a búzára júliusban kerülhet majd sor. Úgy tűnik, hogy a szükséges gépekkel és tárolási kapacitással rendelkeznek a megyében gazdálkodók.

A hozzászólóük közül Bakos György, tűzoltó őrnagy a munkát megelőző gépszemlék fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy az aratás idején és azt követően miként előzhetik meg a tűzeseteket. Szólt arról is, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei helyszíni ellenőrzéseket is tartanak az aratás idején. Adamovics László rendőr százados adatai szerint az utóbbi években aratásban résztvevő járművet nem ért közlekedési baleset. Azt is megfigyelték viszont, hogy nem fordul már elő rövid távon sem, hogy kombájn leengedett vágóasztallal menne fel egy közútra, erőteljesen zavarva a többi járművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!