Gazdaság

2014.08.05. 13:10

Végelszámolás helyett a kényszertörlés jött divatba

Az eltelt egyéves időszakban jelentősen csökkent a végelszámolások száma, ezzel egyidejűleg drasztikusan nőtt a kényszertörlések száma, tájékoztat a feketelista.hu internetes portál.

Tremmer Tamás

A 2013. július 1. és 2014. június 30. között eltelt egy esztendő alatt 6768 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, ez 55 százalékkal kevesebb, amit az előző év hasonló időszakában, tudta meg lapunk a feketelista.hu portáltól. A cégmozgások adatai ugyanakkor arról is informálnak, hogy ugyanezen időszakban végelszámolás helyett 26 963 cég kényszertörléssel hagyta el a piacot, ezek a végelszámoltak között már nem szerepelnek.

Egy jogszabály módosítása 2012-től hatályon kívül helyezte a kényszer-végelszámolási formát, helyébe – új megszűnési formaként – a kényszertörlési eljárást léptette. Ezzel meggyorsították a cégek kivezetését a cégnyilvántartásból akkor, ha például három éven belül nem fejezték be a végelszámolást; vagy ha a céget – felügyeleti hatáskörében eljárva – megszűntnek nyilvánítják. Így járnak el akkor is, ha a cég a végelszámolás általános szabályaira történő áttérést nem hajtotta végre, vagy ha a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás lefolytatásának nincs helye. Gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a társaságok nagy része nem jut el a végelszámolásig, mivel a cégbíróság előzőleg kényszertörléssel vezeti ki őket a cégnyilvántartásból.

Érdeklődésünkre Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője jelezte, a kényszertörlési eljárás alatt a cég nem folytathat gazdasági tevékenységet, nem hozhat az eljárással ellentétes döntéseket, és az eljárás mindenképpen a cég törlésével zárul. A kényszertörlési eljárás gyorsabb és lényegesen „hatékonyabb” a korábbi kényszer-végelszámolási formánál, mivel a kényszertörlés során nem szerepel a hitelezői igény nyilvántartásba vétele, azt a bíróság nem kutatja.

 

Megyék, városok, arányok

A feketelista.hu szerkesztői megyénként és városonként összesítették a végelszámolások adatait. Gazdasági súlyának megfelelően az elmúlt egy évben a legtöbb céget, 1045-öt, Pest megyében végelszámoltak. Jelentős a csökkenés; egy évvel megelőzően 1911, két évvel korábban pedig 4003 vállalkozás végelszámolására került sor a megyében. Pest megyét kivéve csak négy közigazgatás területén haladta meg a végelszámolások száma a kétszázat. A legkevesebb cégtulajdonos (75) Tolna megyében és Nógrád megyében (62) választotta a piacról való kivonulásnak ezt a módját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!