Gazdaság

2014.12.17. 18:14

Eladások a neten

Az a személy számít adókötelesnek, akinek évi hatszázezer forintot meghaladó bevétele származik internetes értékesítésből.

Heffler Péter

Napjainkra a megváltozott vásárlási szokásoknak köszönhetően népszerűvé váltak az internetes aukciós portálok. Az ezeken az oldalakon történő értékesítésnek szigorú szabályai vannak, amiket nem árt tudni. Egyszeri értékesítésekből származó bevétel önmagában nem adóköteles évi hatszázezer forintig. Azonban ha valaki bevétel elérése céljából, üzletszerűen értékesít, akkor áfa alannyá válik, és adószám kiváltására köteles, adott tájékoztatást a Veszprém Megyei Adóigazgatóság. Az üzletszerű értékesítésből elért jövedelmet önálló tevékenységből származó jövedelemként kell a bevallásban szerepeltetni, és a megszerzett jövedelem után személyi jövedelemadót valamint egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Az adóhivatal folyamatosan figyeli az internetet, és próbavásárlásokkal igyekszik kiszűrni a nagy mennyiségben, üzletszerű jelleggel árusítókat, és nyugta vagy számla hiányában mulasztási bírságot szab ki. Ezeket utólagos ellenőrzés is követhet, amikor az illető adóhátralékát vizsgálja a hivatal. Ilyen esetben adóbírságot, valamint késedelmi pótlékot szab ki a NAV, áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!