Gazdaság

2015.01.15. 13:23

Nyomon követik a szállítmány útját

Veszprém - Ez év elején vezették be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert (EKÁER), amelynek „elsajátítása” érdekében szervezett fórumot a kamara.

Tremmer Tamás

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára fontos a vállalkozások tájékoztatása, azért is szervezték meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adóigazgatósága közreműködésével az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerről szóló tájékoztatót, mondta dr. Somogyi Istvánné, kamarai főtitkár. Dégi Zoltán adóhatósági főigazgató jelezte, az intézkedés a feketegazdaság fehéredését szolgálja.

A jogszabályról, Kaiser Lászlóné, Matuszné Bíró Katalin, a NAV munkatársai tájékoztattak. Elhangzott, az ellenőrzési tapasztalatok évek óta azt mutatták, hogy az adóelkerülés, adócsalás az általános forgalmi adó (ÁFA) terén fordul elő legnagyobb mértékben. A láncolatok létrehozásával elkövetett visszaélések főként a kereskedelmet érintik, azon belül is elsősorban az ömlesztett, egyedileg nem azonosítható, nagy tömegben szállítható termékeket. Az ÁFA fizetés kikerülése érdekében a láncolatos kereskedelmi ügyletek jelentős részénél elválik egymástól: az áru-, a számla-, és a pénz útja.

Az EKÁER az Európai Unió valamely más tagállamából Magyarország területére, Magyarország területéről az Európai Unió valamely más tagállamába irányuló, a termék közúti fuvarozásával, illetve a Magyarország területén belül megvalósuló, a termék közúti fuvarozásával összefüggő adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzését szolgálja. Az EKAER szabályozás célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése; az ÁFA-t érintő visszaélések visszaszorítása; a költségvetési bevételek biztosítása; az árumozgások valós idejű ellenőrzésének megteremtése. EKÁER hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé társhatóságokkal. A rendszer bevezetésének hozadéka lehet továbbá az élelmiszerek útjának nyomon követhetőbbé válása

Az előadókhoz előzetesen 200 kérdést intéztek a vállalkozások. A fórum második részében ezekre kaptak választ a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!