Gazdaság

2015.03.08. 11:25

Az alternatív tüzelőanyag-telep lerontja Balatonvilágos idegenforgalmi rangját?

Balatonvilágos - A helyi lakosok semmitől sem riadnak vissza, amivel megakadályozzák, hogy az egykori Traubi-üzem területén hulladékfeldolgozót hozzanak létre.

Tremmer Tamás

A világosi lakossági fórumon sok ingerült, dühös ember nézett farkasszemet eggyel. A helyzet fonákja, hogy az összejövetelt éppen az az egy kezdeményezte... Mindennek az előzménye, hogy az egykori Traubi-üzem területén hegyekben áll a szemét, ami egyre jobban aggasztja az üzem tőszomszédságában élőket.

A lakossági fórumon Menkó Gábor, a Green Energy Hungary 2013 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, tavaly ősszel jöttek Balatonvilágosra, ahol alternatív tüzelőanyagot tárolnak. (Ez száraz hulladékból nyert, főként papír, karton, fa, amit a Vértesi Erőműbe szállítanak égetésre.) Novemberben azzal szembesült, hogy a területet a Vitaker eladta egy magánszemélynek. Időbe telt, mire vele megállapodtak. Hivatalosan 2014. december 1-jétől van jelen a településen.

Menkó Gábor bátran farkasszemet nézett a helyi lakosokkal. Fotó: Tremmer Tamás

Az emberek szóvá tették, a cég úgy jött, hogy arról sem az önkormányzat, sem az itt élők nem tudtak. Fekete Barnabás polgármester megerősítette, csak a lakossági panaszok nyomán szembesült a vállalkozás jelenlétével. Február 16-án pedig bejelentést tettek a környezetvédelmi hatóságnak. A lakosokat nemcsak a bűz zavarja, félnek, hiszen a szemétben veszélyes hulladékok is vannak. Mi lesz, ha a patkányok is megjelennek? Ahogy melegszik az idő, a bűzhatás fokozódik.

Menkó Gábor elmondta, a területen lévő alternatív fűtőanyag az övék, a szemét viszont nem. „A bűz meg a mienk!" – vetették közbe a közönség soraiból. Elismerte, a szag a szeméttől, illetve a szabadban tárolt alternatív tüzelőanyagtól származhat. Szólt róla, hogy a Vitaker rekultivációs kötelemmel együtt vásárolta meg a területet, aminek nem tett eleget. Mindenki megnyugtatására közölte, felszólítják a Vitakert, 15 napon belül szállítsa el a szemetet, amennyiben nem teszik meg, ők 15 napon belül elszállíttatják azt. Alternatív fűtőanyagot sem tárolnak többet a szabadban. Telephely-engedélyt eddig azért nem kértek, mert a tárolási tevékenységhez erre nem volt szükség.

Nem sikerült lenyugtatni a kedélyeket. Elhangzott, az itt élők mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a telep működését: lehet szó feljelentésről, polgári engedetlenségről, de akár az utat is felbontják. Nem hagyják, hogy Balatonvilágost szemeteskukává tegyék! Az önkormányzat rendkívüli ülést tartott a minap, és megtiltották a cég tevékenységét. Az ügyvezető igazgató jelezte, élnek a jogorvoslat lehetőségével.

Olaj volt a tűzre, amikor kiderült, a Green Energy Hungary 2013 Kft. március 5-én telephely-engedélyezési kérelmet adott be, mert hulladékkezelési és -hasznosítási tevékenységet szeretnének kezdeni. A lakók önkéntes távozásra szólították fel őket. Nem akarják, hogy a telep lerontsa Balatonvilágos idegenforgalmi rangját. Menkó Gábor kijelentette, nem kívánnak távozni. Kizárólag tárolási tevékenységre bérbe venni a területet nem éri meg. Azt kérte, várják meg, a hatóságtól megkapják-e az engedélyt. Mert ha nem, nincs miről beszélni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!