Gazdaság

2015.06.09. 10:27

Egy lapon említhető-e a két szó: K+F és KKV? (x)

A KKVHÁZ veszprémi KKV Csúcstalálkozója elsősorban erre keresi a választ

Ha a Török Birodalom az 1400-as évektől nem szállja meg a keleti kereskedelem hagyományos útvonalait, aligha jut eszébe egy bizonyos Kolumbusz Kristófnak, hogy az addig végtelennek is hitt Atlanti-óceán átszelését javasolja. Kinek? A királynak. Az 1500-as évek Spanyolországában sem volt nagyszabású kutatás állami segítség nélkül. Talán ez a kis példa is érzékelteti, hogy a kutatás mindig hordoz kockázatokat és leggyakrabban  a verseny fűti.

A kutatás-fejlesztés a képzeletünkben a nagyvállalatokban, az erre szakosított állami kutatóintézetekben, vagy a felsőoktatás műhelyeiben zajlik. De mi is a K+F?

Az emberi kíváncsiság és becsvágy által vezérelt örökös kutatása a még jobb megoldásoknak, eljárásoknak, eszközöknek. A K+F fogalmát mindenki a gazdaság világába helyezi, holott az emberi élet, a társadalom minden rezdülése a K+F hatására fejlődik. Hogy csak egy közeli példát említsek a kultúrából: A Saul fia című magyar film óriási sikere Cannes-ben egy új  filmes kommunikációs megoldásnak, egy bravúrnak köszönhető. A filmről tudjuk, hogy nem egy egyszerű improvizáció, hanem évek hosszú sora alatt kikutatott filmes nyelvezet eredménye.

Korunk legismertebb világméterű K+F kutatásai olyan kérdésekre keresik a választ, mint a klímaváltozást eredményező fosszilis energiahordozók kiváltása, a tiszta ivóvíz biztosítása.

A kisvállalatok is versenyeznek. A versengésük eredményekén naponta tengernyi újítás, megoldás születik ezekben a kis műhelyekben is. Természetesen a KKV szektor szereplői nem a globális problémák megoldásán törik a fejüket, hanem kisebb-nagyobb találmányaikkal, szervezési, eljárási rendszereikkel jönnek elő. A verseny olyan kiélezett, hogy a KKV szektorban képződő nyereség nem teszi lehetővé a K+F kétséges kimenetelű beruházásainak a finanszírozását. A nagy kérdés az, ki lehet a „mecénása” a kisvállalati fejlesztéseknek. Az, hogy a KKV szellemi potenciálból hatalmas mennyiségű értékes megoldás születik, nem kétséges. Ugyanakkor bizonyított tény, hogy a javaslatok egy jelentős része nem állja ki az idő próbáját. Kinek a feladata felkarolni a KKV szektorból érkező innovációt?  Az állam a szükségszerűen szűkös forrásait hogyan osztja el a témák és a műhelyek között? Van-e ma esélye egy KKV méretű fejlesztőnek pénzhez jutni és végigvinni a kutatását? Van-e szerepe a civil érdekvédőknek és mi az? És mindezt ki dönti el és mi alapján?

Érdemes ellátogatni a Veszprémi Megyeházára június 10-én 13 és 16 között. A belépés regisztrációhoz kötött, de térítésmentes. Regisztráljon most! (http://www.kkvhaz.hu/kkv-csucs-veszprem" target="_blank")

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!