Gazdaság

2015.06.18. 12:30

A fordított Áfáról döntöttek

Veszprém - Az iskolaszövetkezetek számára azért fontos a fordított áfa bevezetése, mert komplex jogi szabályozás alakul ki ezzel. Így a modell adaptálhatóvá válik az unióban, mint a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő foglalkoztatáspolitikai eszköz.

Tremmer Tamás

Az ez évtől hatályos adóváltozások keretében a fordított adózás intézményét többek között kiterjesztették a munkaerő-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezeteken keresztül történő foglalkoztatásra. Az intézkedés alapvetően hatékony módszer lehet a visszaélések visszaszorítására. A fordított adózás jelensége már nem teljesen idegen a magyar adórendszerben, jelenleg is alkalmazni kell építőipari, használt ingatlan, nevesített hulladék, illetve mezőgazdasági termékek esetében.

A cégek, gyárak szezonális időszakban több kölcsönzött munkaerőt is alkalmaznak
Archív Fotó: Penovác Károly

A januári bevezetés óta eltelt időszak alapján elmondható, hogy ez a jogszabály is a szabályosan működő vállalkozásoknak segítséget jelent, folyamatosan tűnnek el, vagy lepleződnek le azok a pici szereplők, akik eddig az Áfá-t bevételként kezelték, mondta Gazsi Attila. A VOSZ Veszprém megyei elnöke által is véleményezett javaslat támogatásával a kormány fontos lépést tett a munkaerőpiac megtisztítása, és ezzel együtt a munkavállalók érdekeinek védelme felé, hiszen kiapad a fekete foglalkoztatás egyik fontos forrása. Álláspontja szerint az elfogadott fordított áfa intézménye az átláthatóságot és a könnyen ellenőrizhetőséget biztosítja az adóhatóság számára, hiszen ezzel az intézkedéssel megszűnik az a lehetőség, hogy fiktív szerződésekkel, hosszú alvállalkozói rendszereken keresztül tűnjön el az áfa összege. A munkaerő-kölcsönzési szektorban 150 ezren, míg diákmunkában 130 ezren dolgoznak.

Szerinte az iskolaszövetkezetek számára azért is fontos a változás, mert olyan komplex jogi szabályozás alakul ki ezzel a törvénnyel az Európában csak Magyarországon működő vállalkozási forma körül, ami által az egész modell adaptálhatóvá válik minden tagország számára, mint a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segítő foglalkoztatáspolitikai eszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!