Gazdaság

2015.06.24. 10:29

Ráfáztak az üdülési jogra, most a bíróságon kérnek elégtételt a tisztességtelen cégtől

A meglévő üdülési joguktól akartak megválni, erre ma már kettő is van a nevükön. Az egyik után a fenntartási díjat fizetik, a másik után pedig a kölcsönt. 3500 társukkal egyetemben jól csőbe húzták őket. Harcolnak az igazukért.

Tremmer Tamás

„Azt gondoltuk, idős fejjel már nem érhet bennünket nagy meglepetés. Erre tessék, jól becsaptak bennünket!” – adta meg a beszélgetés alaphangját olvasónk. Szégyellik magukat a történtek miatt, ezért még a lakókörnyezetükben sem tudják, hogy pórul jártak. Ugyanakkor harcolnak az igazukért, elszántságukkal másnak is példát kívánnak mutatni.

A nyugdíjas házaspár elmesélte, hét évvel ezelőtt üdülési jogot vásároltak a Hévíz melletti Dobogómajorban. Jártak is ott többször, de aztán megunták, ezért meg akartak válni tőle. Tavaly tavasszal találkoztak egy újsághirdetéssel, hogy az Euro Benefit Kft. üdülési jogot vásárolna. Nosza, itt a lehetőség!

Felkeresték a hirdetőt. Kiderült, az Euro Benefit hajdúszoboszlói üdülési jogot értékesít. Akkor mit keresnek itt?! A cég munkatársai nagyon határozott és meggyőző szöveggel befűzték őket. Kaptak egy kecsegtető üzleti ajánlatot: a házaspár 2040000 forintért vásároljon hajdúszoboszlói üdülési jogot, ennek vételárába egymillióért beszámítják Dobogómajort, a fennmaradó összegre pedig vegyenek fel Cofidis hitelt. A cég határozott ígéretet tett arra, hogy fél éven belül Hajdúszoboszlót külföldi befektetőknek értékesítik, így mindenki hozzájut a pénzéhez.

Vacilláltak, mert nem így tervezték. Többször átrágtak magukat az ügyön. Közben az Euro Benefittől többször is felhívták őket, hogy egy ilyen bomba üzleten minek ennyit tanakodni?! Gondolták, fél évet kibírnak, így legalább végérvényesen megszabadulnak az üdülési joguktól. Beadták a derekukat. Aztán mégis meggondolták magukat, amire olyan imponáló telefonhívást kapta, amivel minden kétségüket eloszlatták.

„Tudja, már akkor gyanút kellet volna fognunk, amikor az ötszázezret érő dobogómajori jogért könnyű szívvel egymilliót ajánlottak”, sóhajtott a férfi keserűen. De már késő bánat...

A Cofidistól felvették hitelt, amit a pénzintézet egyből az Euro Benefitnek utalt. Elkezdték fizetni a törlesztést és vártak. "Természetesen" nem történt semmi.

Időközben kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014. március 12-én versenyfelügyeleti eljárást indított az Euro Benefit Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt, ami beigazolódott. Megállapították, hogy a társaság 2012 januárjától 2014 júniusáig az üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatait személyes, szóbeli egyeztetések keretében, és egyéb hirdetéseken, szórólapokon, weboldalakon népszerűsítette. A kft. a szóbeli tájékoztatások alkalmával a fogyasztókat azonnali döntéshozatalra késztette, valótlanul azt a látszatot keltette, hogy az üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatok csak nagyon korlátozott ideig érhetőek el. Valótlan előnyöket jelenített meg az üdülési jogokkal kapcsolatban, miszerint azok könnyen eladhatóak, elsősorban külföldi fogyasztók számára. Valótlan információt adtak az árról és a beszámításról mint árkedvezményről. A jogsértés elkövetéséért GVH a 2014. december 15-én kelt határozatában 18 millió forint bírságot szabott ki az Euro Benefit Kft.-re.

A házaspár úgy gondolta, az elmarasztaló ítélet után kárpótolják az ügyfeleket, csakhogy kiderült, a GVH hatásköre nem teszi lehetővé a további szankcionálást, így a 3500 károsultnak egyénileg kell kezdeményeznie a tisztességtelenül létrejött szerződések megszüntetését.

Elkeseredettségükben írtak levelet minden közjogi méltóságnak, a minisztériumokba, a hatóságoknak, de ügyükben senki nem tud segíteni nekik. Több ügyvédet megkerestek, de hatból öt nem vállalta az eljárást, egy pedig hatszázezer forintért. Az volt az általános véleményük, hogy az esélytelenek nyugalmával készüljenek a perre, ezért úgy döntöttek, ha ilyen „jók” a kilátásaik, akik nem kérnek ügyvédet, a bíróságra maguk mennek.

Polgári peres eljárást indítottak az Euro Benefit Kft. és a Cofidis Bank ellen. A Veszprémi Járásbíróság július 1-re tűzte ki az eljárást. Az, hogy egyáltalán eljutottak az első fordulóig, eddig ötszázezer forintjukba kerül. Jelezték, ilyen lépést többen is terveztek, terveznek, de tudnak olyan károsultról, aki nem tudja fizetni a perköltséget, ezért inkább törleszt.

Keserűen megjegyezték, ma ott tartanak, hogy még mindig megvan a dobogómajori üdülési joguk, ami után fenntartási díjat fizetnek. Elvileg szintén van egy hajdúszoboszlói üdülési joguk, amit soha nem láttak, de soha nem is kellett nekik. A Cofidisnek 11 hónapi törlesztést fizettek, de még így is 1,3 millió forint a hátralékuk. A békés nyugdíjas évek helyett az idegesség jutott ki nekik, tavaly nyár óta ezzel kelnek, ezzel fekszenek, ez szövi át a mindennapjaikat.

A bíróságtól az eredeti állapot visszaállítását szeretnék elárni: szeretnének megszabadulni Hajdúszoboszlótól, a hiteltől, s kérik vissza az eddig befizetett összeget.

Elszántak, de nem hagyják magukat. Az ügy fájó tanulsága számukra, hogy elvesztették a bizalmukat az emberekben. Ezért léptek a nyilvánosság elé – még ha inkognitóban is -, hogy más tanuljon az esetükből: ne dőljenek be minden szép szónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!