Gazdaság

2015.09.24. 14:21

Aszálykár az erdeinkben

Megyei körkép – A nyári szaharai hőségben a Bakonyerdő Zrt.-nél több mint 200 hektárnyi erdősített terület pusztult el. Az aszály miatt legyengült csemetékben a cserebogárpajor is jelentős kárt okozott.

Tremmer Tamás

A Bakonyerdő Zrt. területén a folyamatban lévő erdősítés – ez alatt nagyjából az 1-10 éves korosztályt értik - mintegy négyezer hektár, ami komoly feladat elé állítja a vállalat szakembergárdáját. Főleg akkor, ha olyan szélsőséges az időjárás, mint amilyen idén nyáron volt.

Horváth Iván termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettes a Naplónak elmondta, idén közel 300 hektáron volt erdőfelújítás, facsemetével, illetve magvetéssel. Ezek igen jól sikerültek, csakhogy a tavaszi aszály miatt veszélybe kerültek. Májusban szerencsére megérkezett az életmentő eső, ami sokat használt a területnek. Ennek köszönhetően július közepéig jó minőségűek voltak az erdőfelújítások. A hónap második felében, illetve augusztusban jelentkező óriási hőhullám azonban szép lassan hatalmas károkat okozott.A friss erdősítésnek a kétharmada elpusztult.

Horváth Iván jelezte, hogy a hőség és aszály miatt a 10-15 éves korosztályokban is nagy károk látszanak, itt újabb kétszáz hektáron perzselődtek a levelek. Bíznak abban, hogy e fák közül tavasszal még több kihajt, de egy jó részük bizonyosan megsemmisül. Aszály- és hőségkár Keszthelytől Bakonyszentlászlóig mindenhol előfordult, a csertől a bükkig minden fafajt érintett.

Sajnos mindezen felül cserebogár pajor kárt is tapasztaltak. A pajor megrágja a hajszálgyökereket, így a növény nem tud tápanyagot felvenni. Aszályos időben pedig különösen sérülékeny a facsemete a rágásra. E károk felmérése folyamatban van, de az összes kárt 150 hektárra becsülik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!