Gazdaság

2015.12.14. 13:42

Nem kedvez az évjárat a jégbornak

Veszprém - Kevés esély van rá, hogy jégbor készüljön idén a megyében a sok őszi csapadék és a fagyok elmaradása miatt.

Marton Attila

Nem készít idén jégbort Salánki Sándor borász sem. Elmondta, az őszi nagyobb mennyiségű csapadék miatt elvékonyodott a bogyók héja, így a szőlő sok helyen rothadni kezdett még azelőtt, hogy beköszöntöttek volna a fagyok. Ezért a balatoni bortermelők többsége nem hagyta fent a fürtöket, ehelyett késői szüreten szedték le a szőlőt. A termelő legutóbb hét évvel ezelőtt készített jégbort, abban az évben korán jött a hideg, és a szőlő is egészséges volt. Salánki Sándor egy olyan szőlőfajtával kísérletezik, amely az időjárás viszontagságait jól tűri, ám mivel csak néhány tőkéről van szó, egyelőre ebből nem készít jégbort, hosszabb távon azonban elképzelhetőnek tartja, hogy az új klón alapja legyen a különleges italnak.

Salánki Sándor a kísérletképpen fent hagyott szőlőfajtával. Idén nem készít jégbort (Fotó: Penovác Károly)

Egyre kisebb esélyt lát Borbély Tamás borász, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi tanácsának elnöke arra, hogy készülhet idén jégbor, ugyanis az évszakhoz képest enyhe időjárás nem kedvez a különleges édes bor előállításának. Hozzátette, a tőkéken kint hagyott szőlő náluk egyelőre jól viseli a hosszúra nyúlt őszies időt, de ha néhány héten belül nem jön tartós hideg, rothadásnak indulnak majd a fürtök. A bortörvény szerint a jégbor készítésének feltétele, hogy öt napon át mínusz hat fok alatt legyen a hőmérséklet, így át tudnak fagyni a bogyók, és egy rendkívül koncentrált must keletkezik a szőlőből.

A jégbor készítésére a késői szüretelésű fajták a legalkalmasabbak, a megye borvidékein a legtöbb termelő olaszrizlingből készíti a speciális nedűt. A badacsonyi borvidéken az elmúlt tíz évben 2007-ben, 2009-ben és 2012-ben készítettek jégbort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!