Gazdaság

2016.01.22. 15:31

Bordeaux-i versenyen lett trófeagyőztes a balatoni jégbor

Nemesvita – A tizenhat legjobb bor közé választották a tekintélyes bordeaux-i borversenyen Csali János olaszrizlingből készült jégborát.

Marton Attila

A Les Citadellas du Vin elnevezésű nemzetközi borversenyre 1200 bort hívtak meg összesen harminc országból, a tételeket elismert borászok értékelték. A meghívottak között szerepelt a borkészítéssel hét éve foglalkozó nemesvitai Csali János 2011-es olaszrizling jégbora is. A bor nem sokkal korábban a szlovéniai Mariborban megrendezett Alpok–Adria versenyen 120 olaszrizling között nyert nagyaranyérmet.

Hervé Romat, a borverseny elnöke, Csali János borász, Nagy Fruzsina sommelier

A termelő úgy véli, elsősorban ezzel érdemelte ki a bordeaux-i versenyre szóló meghívót, ahol tizenöt magyar bort aranyéremmel, hetet – köztük Csali János jégborát – ezüstéremmel jutalmaztak, valamint tizenhat borász kapott trófeát, vagyis különdíjat: Magyarországról Csali János és Bock Valér villányi borász. Az elismerés értékét növeli, hogy az 1200 bor közül mindössze három jégbor kapott trófeát, a nemesvitai mellett egy kanadai és egy horvát, valamennyi olaszrizlingből készült.

Nagy Fruzsina sommelier, Csali Jánosné, Csali János és Bock Valér borász

A pince történetében és a megyében is kiemelkedő ez az eredmény, ugyanis a borász tudomása szerint korábban még nem kapott trófeát ezen a bordeaux-i versenyen balatoni bor. A különleges minőségű nedűből összesen ezer palackkal készült, ami jégborból már számottevő mennyiségnek számít, mondta Csali János, aki a napokban egy hongkongi borversenyre szóló meghívást is kapott.Az 1992 óta megrendezett franciaországi versenyen induló borok hetven százaléka külföldi, a korábbi években komoly elismerést kaptak villányi és szekszárdi pincészetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!