Gazdaság

2016.01.20. 18:07

Egy skicc alapján lehet építkezni?! - A szakmának most nagyon össze kell fognia

Veszprém – Szakmai körökben kiverte a biztosítékot, hogy januártól a 300 négyzetméter hasznos alapterületű épületek esetében nem kell építési engedélyt kérni. A tervezők szerint mindez beláthatatlan következményekkel járhat, hangoztatták kamarai fórumon.

Tremmer Tamás

Tavaly év végén megjelent a salátatörvénnyel módosított építési törvény, valamint egy kormányrendelet, amely januártól lehetővé tette a 300 négyzetméter alatti hasznos alapterületű épületek engedély nélküli felhúzását. Ezzel a jogalkotók magukra haragították a mérnöktársadalmat.

Fotó: Penovác Károly

Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke azért is kezdeményezte a szerdai szakmai fórum összehívását, hogy tisztán lássanak. Jelezte, a mérnökök részt vettek az „építőipari rendszerváltás” törvényalkotási folyamatának előkészítésében. A munkabizottságokban, a szakmai kamarák bevonásával folytatott egyeztetéseken – a szükséges biztosítékok beépítése után – konszenzus alakult ki, amit a jogalkotók karácsony előtt egy pillanat alatt felülírtak.

Lamos Péter, a veszprémi városépítészeti iroda vezetője az építésjogi előírások változásairól adott tájékoztatást. Január 1-jétől a 300 négyzetméter alatti hasznos alapterületű, új építésű lakóépületek esetében nem kell építési engedély. A hatóság csak tudomásul veszi a bejelentést, amit a munka megkezdése előtt 15 nappal meg kell tenni. Az építkezés során mindössze négy dologra kell ügyelni: beépítettség; épületmagasság; szabályozási vonal; beépítés módja. Nincs hatósági kontroll, nincs szükség lakhatási engedélyre sem. Kizárólag az építtetőé, és még inkább a tervezőé a teljes felelősség.

A fórumon elhangzott, egy „skicc” alapján lehet építkezni?! Tervrajz nélkül a szakági tervezők miként tervezik meg a villamosságot, a gépészetet? Ha mindenki azt épít, amit akar, az tönkreteszi a településeket!

A sok dühös tervező abban mindenképpen egyetértett, hogy még jobban meg kell magukat védeni, mint eddig. A szakmának össze kell fognia. Nem azon kelljen gondolkodniuk, hogy az elfuserált jogszabályt miként kell értelmezni! Az emberi és a szakmai becsületük nem engedheti meg, hogy ilyen jogszabályok lássanak napvilágot. Eddig, és ne tovább! – üzenték a jogalkotóknak.

Zalavári István támogatni tudta, hogy egyszerűsítsék a lakossági ügyintézéssel kapcsolatos bürokráciát, de nem így. Azt is elmondta, hogy mérnöki kamara és az építészkamara már kezdeményezte a rendelet módosítását. Meglátják, milyen eredménnyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!