Gazdaság

2016.01.14. 12:29

Kevesebb a külföldi, mégis rekordközeli a forgalom

Körkép - A magyarországi szállodák a tavalyi év első háromnegyed részében rekordközeli forgalmat értek el, és a vendégek és a vendégéjszakák száma is jelentősen nőtt.

Kekk Sára

Mivel a hazai vendégek nemcsak nyáron, hanem egész évben több időt töltöttek el a szálláshelyeken, így közel hét százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke egy nyilatkozatában.

Az adatokból az is kiderült, tavaly október–november között egy-két százalékkal visszaesett a külföldi forgalom, ami részben az orosz vendégek elmaradásának, részben a párizsi merényletek hatásának következménye, és a vidéki szállodákat érintette súlyosabban. Mindennek ellenére a 2015-ös év mindenképpen rekordévnek tekinthető szép növekedéssel, hiszen az év első tíz hónapjában a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,4 százalékkal haladta meg az előző évit.

A balatoni régióban viszont sajnos csökkent a külföldi vendégéjszakák száma, az első tíz hónapban például 8,4 százalékkal. Ez szintén a szállodák iránti orosz és ukrán kereslet csökkenésének a következménye, ami például a hévízi hoteleket érintette jelentősen. Persze nemcsak itt mutatkozott meg a kereslet csökkenése, Hévíz nélkül, a balatoni régióban az összes szállodai vendégéjszaka 0,3 százalékkal, a külföldi 1,3 százalékkal csökkent. Öröm az ürömben, hogy ennek ellenére a belföldi vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal nőtt a múlt évhez képest a régióban.

Az első háromnegyed évben ráadásul a szállodák átlagos kihasználtsága a régióban 51,7 százalék volt, ami a bázisnál 1,4 százalékponttal jobb, mint tavaly. Persze a kereslet növekedéséhez hozzátartozik az árak növekedése is, ami az adatok alapján annyit jelent, hogy a bruttó átlag szobaár 8,1 százalékkal, 15 363 forintra emelkedett. A balatoni szállodák szobaárbevétele az országosnak 13,9 százalékát, az összes árbevétele az országosnak 14,5 százalékát tette ki idén október végéig.

A belföldi kereslet szempontjából egyre fontosabbá válik a SZÉP kártya forgalma is, ami abból is látszik, hogy a hazai szállodákban ez tavaly október végéig 13,1 milliárd forint volt, 5,1 százalékkal nagyobb a tavalyinál, és ez a magyarországi hotelek belföldi 56,2 milliárd forint szállásdíjbevételének 23,3 százalékát tette ki.Bár az év végi adatokat még nem közölte a KSH, valószínűsíthető, hogy szintén emelkedés mutatkozik majd a tavalyi évhez képest. Régiónkban több szálloda is telt házzal üzemelt év végén, főleg a karácsonyi és év végi időszakban. Mint akkor a szállodaigazgatók lapunknak elmondták, már december elején, illetve a karácsonyi időszakban is szinte telt házzal üzemeltek, többek között a wellness-, gyógy- és kastélyszállodák forgalma volt erősebb az ünnepek alatt. Bár sokan az utolsó pillanatra hagyták a szállásfoglalást, még így is már hetekkel év vége előtt kirajzolódott, hogy a szilveszter körüli 3–4 napban is közel telt ház lesz a szállodákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!