Gazdaság

2016.11.10. 18:10

Pálffy Flóra - Babázik és kertet ás

Németbánya - Évente többször feltűnik a kis bakonyi faluban egy kedves, mosolygós, barátságos lány, hol kapával vagy ásóval a kezében, vagy babahordozó kendőben egy bébivel a hátán. Önkéntes segítő egy biogazdaságban.

Civil Tudósítónktól

Pálffy Flóra osztrák apa és magyar anya gyermeke, Bécsben született. Ma is ott él és egy ottani egyetem magyar-német-spanyol tolmács szakos hallgatója, ezenkívül kommunikációt is tanul. Anyanyelve a német, de kiválóan beszéli a magyart is.

Kiskora óta rajong az állatokért és a természetért. A világvárosi lány már gimnazista korában elhatározta, hogy felfedező útra indul a környező országokba, megismerkedik más népek szokásaival, életmódjával, értékeivel, s közben tökéletesíti nyelvtudását.

Flóra a WWOOF (We are welcome on organic farms - Isten hozott a biogazdaságban!) honlapjára kattintva talált rá a németbányai Tarka Boci Portára. A WWOOF egy nemzetközi biofarmhálózat, amely koordinálja az önkéntesek és farmok egymásra találását, a segítségért cserébe az étkezést és szállást a farmok biztosítják.


Eleinte nehéz és furcsa volt a nagyvárosi lánynak vidéken Fotó: Boci Porta Biogazdaság

A Tarka Boci Porta biogazdaság, mely az önellátáson kívül helyi termékek előállítására törekszik. Szívesen fogadják az olyan önkénteseket, akik szeretnék kipróbálni magukat a vidéki életben, meg akarják tanulni az állattartást, kézi tehénfejést, tejfeldolgozást, kenyérsütést, a kosárfonást vagy a gyógynövénygyűjtést, és bekapcsolódnak más mezőgazdasági munkákba is. Az elszánt önkénteseket általában néhány hétre várják, de több hónapot is eltölthetnek itt.


Pálffy Flóra a babahordozó kendőben Narancsik Karsát viszi Fotó: Kiss Albertné

Flóra édesanyja is elcsodálkozott, mikor 16 éves lánya először vállalkozott a nagy kalandra. Ahol négy gyermek van, ott csak jó lehet - gondolta Flóra, és útnak indult. Eleinte nehéz és furcsa volt a nagyvárosi lánynak, aki a kényelmet és komfortot maga mögött hagyva rácsodálkozott egy más kultúrára. Ma már ismeri a szokásokat, élvezi azt a paraszti életformát, amelyet a Narancsik család példás életével felvállal. Persze keményen dolgozik a gazdaságban: ás, veteményez, kapál, tehenet fej, házi munkát végez, mindig azt teszi, amire a legnagyobb szükség van. Szívesen sétáltatja a család legkisebb gyermekét, a néhány hónapos Karsát is, miközben beszédbe elegyedik a falu lakóival. Hihetetlen empatikus képességével szólít meg idegeneket is, mindenkihez van egy kedves szava. Az eltelt három év alatt beilleszkedett a falu közösségébe is.

A fogadó Narancsik családban otthon érzi magát, mert szeretettel fogadták és családtagnak tekintik. Adott és kapott is. Munkájával segített egy gazdaságot, miközben rengeteg élményt és tapasztalatot szerzett. A jövőben olyan országokban is szeretné kipróbálni magát önkéntesként, ahol spanyolnyelvtudását is tökéletesítheti. De Németbányát sem felejti, oda újra és újra visszatér.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!