Gazdaság

2016.11.28. 07:51

Egy haldokló falu újjáéledése

Megyer - Se bolt, se kocsma, se templom, mégis egyre népszerűbb a falu, köszönhetően a polgármester által elindított programnak - mondta Egly Márk, aki jelenleg gondozza a település feladatait.

Penk Tímea

A sümegi borász arról számolt be, hogy Megyer polgármestere, Pajer Kristóf másfél évvel ezelőtt Angliába utazott a családjával.

- A polgármesterrel elsősorban baráti, másodsorban üzleti viszonyt ápoltam. Amikor felajánlottak neki egy angliai szerződést, azzal keresett meg, hogy nem szeretné bezárni, amit tizenkét év alatt felépített. Amíg távol van, üzemeltessem a falut - számolt be Egly Márk, aki kiváló marketingfogásnak tartja a falu kiadó programot. Családok, vállalkozások, kisebb és nagyobb cégek érkeznek egy estére vagy néhány napra szerte az országból, de külföldről is. Ausztriából, Svájcból, Németországból és Amerikából és kibérelték már a falut.

Fotó: Megyer Szociális Vendégváró Szövetkezet

- A jövő évi naptárunk a nyárra már tele van esküvővel, ami nem csoda, hiszen a környéken kevés olyan hely akad, ahol szabadtéri házasságkötést és lakodalmat lehet tartani egy népesebb vendégseregnek - mondta a borász. Pontos adatot nem tud, hogy hányan fordultak meg eddig a falu kiadó programban, de nem volt hiány a vendégekből. Sőt, még egy filmforgatáshoz is Megyert választották helyszínül.

Fotó: Megyer Szociális Vendégváró Szövetkezet

- Aki kibéreli a falut, sok mindenben szabad kezet kap. Megváltoztathatja például az utcaneveket, ehhez egy grafikai stúdió gyárt táblákat. Játékosan alpolgármesteri tisztséget kaphat a látogató, ami hasznos lehet például a céges csapatépítő tréningeken. Lehetőség van különféle játékos és ügyességi feladatokra, átkelhetnek a Marcal folyón, kitakaríthatják a tyúkudvart, de akár közös főzésre is lehetőség nyílik - sorolta az üzemeltető. Egy éjszakára negyven férőhely áll rendelkezésre, az ár pedig tartalmazza a közösségi helyek, pajtakocsma, kultúrház használatát, valamint a kiskert mellett felállított jakuzzit, amihez rövidesen egy szaunát is építenek.

Fotó: Megyer Szociális Vendégváró Szövetkezet

- Körülbelül tízen tartózkodnak életvitelszerűen a faluban, több ház üresen áll. Az alpolgármester a munkája miatt ingázik Budakeszi és Megyer között; a képviselő-testületnek van még egy helyi tagja – ismertette Egly Márk. Hozzátette: a falut a helyi szociális szövetkezet üzemelteti, amelynek dolgozóit arra tanítják, hogy a vendéglátásba fektetett munkájukkal termeljék meg a saját jövedelmüket, hiszen nincs más bevételi forrása a településnek.

- A program gondozása rengeteg feladattal és odafigyeléssel jár. A működési modellt az első hónapokban kialakítottuk, egy év után szinte önműködő. Mára mindenki megfelelően elsajátította a feladatát, és még tart annak is a hatása, amit a polgármester elindított - foglalta össze a működtető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!