Gazdaság

2016.11.20. 15:50

Hiteles képet ad - Közös munka eredménye a Top 100 + 200 kiadvány

A megyében kétezer embernek azonnal munkalehetőséget tudnának biztosítani, jelentette ki a Top 100 konferencián dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke.

A kiadvány közös munka eredménye, amelyben a NAV, a KSH, a Napló szerkesztősége és a VKIK működött közre. Az elkészült összeállítás hű keresztmetszetet ad a megye gazdasági helyzetéről. Ha tíz év távlatát nézzük, kirajzolódnak trendek, irányok, hangsúlyozta a Top 100 konferencián tartott előadásában dr. Markovszky György kamarai elnök. A folyamatok ágazati jellemzőiről is képet ad. Látszik, hogy a megyében megszűnő iparágak - például bányászat - szerepét miként vették át mások.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Fotó: Penovác Károly

Olyan hiteles adatok nyerhetők ki, amelyekre vállalatvezetők, önkormányzatok, a kormányhivatal is támaszkodhat. Még ha óvatosan is, de a fejlesztési irányok is kiolvashatóak a kötetből. Jelezte, a top 100 vállalat nettó árbevétele meghaladja a 65 százalékot, a bemutatott 300 vállalkozás súlya pedig 77 százalék feletti. A megyei kivitelből 93 százalék a részarányuk, az átlagos állományi létszámuk majd 40 százalék. Ezért ezeken az adatokon keresztül az egész megyére nézve szűrhetünk le következtetéseket, a gazdaság szerkezetére, fő mozgásirányokra egyaránt.

Ugyanakkor megjegyezte, a megye javuló gazdasági teljesítménye ellenére sokat kell még dolgozni, hogy a megyék rangsorában előbbre lépjünk. A régióban is nagy a lemaradásunk, hiszen a részarányunk az egyharmaddal szemben alig több mint húszszázalékos. Évek óta ezen a szinten van a megye teljesítménye. Exportban még ennél is alacsonyabb a részesedésünk.

Ezzel szemben azonban az alkalmazotti létszám 28 százalék, ami azt is jelzi egyben, hogy a Veszprém megyei termelékenység jócskán elmarad a többiekétől. Megemlítette, 2010-től esélyünk nyílt a felzárkózásra, amivel élni kell.

A többiekhez hasonlóan felhívta a figyelmet a munkaerőhiányra. Közölte, a megyei vállalatoknak azonnal kétezer szabad munkavállalóra lenne szükségük, amit mielőbb pótolni kell, akár Kelet-Magyarországról, vagy a környező országokból. Sajnos nem nagyon akarnak jönni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!