Gazdaság

2017.04.01. 10:50

Hogyan lehet visszacsábítani a szakágban dolgozókat?

A legfrissebb statisztikák szerint hónapról hónapra nő a kiskereskedelmi forgalom, miközben egyre kevesebben dolgoznak ezen a területen.

B. Virág Rita

A Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének (Kisosz) vezetőjével, Vágó Péterrel azokra a kérdésekre kerestük a válaszokat, hogyan lehet visszacsábítani a szakágba a dolgozókat, milyen hiányszakmák vannak még, és miként tudja segíteni a munkaerőpiacot a szervezetük.

- Ellentmondásnak tűnik, pedig igaz, hogy nő a kiskereskedelmi forgalom, miközben eltűntek a szakemberek. A Kisosz célja, hogy a kereskedelem becsületét visszaállítsuk. Olyan hallgatókat szeretnénk kiengedni a képzéseinkből, akik nemcsak ismerik az üzletek polcain megtalálható árukat, hanem tudnak mosolyogni, tudnak beszélgetni az emberekkel. Szeretnénk véget vetni a személytelenségnek, ami most jellemző az üzletek többségében - hangsúlyozta Vágó Péter. Az ügyvezető igazgató kifejtette, óriási most a kereslet a kereskedelmi szakemberek iránt, érdemes tehát belevágni egy-egy ilyen képzésbe, mert a bizonyítvány megszerzése után bárki szinte azonnal el tud helyezkedni. Hozzátette, el kell fogadni, hogy a képzés egyfajta befektetés a jövőnkbe,
és aki tanul, az élete végéig szakképzettként dolgozhat.

Vágó Péter ügyvezető szeretné, ha mind több szakképzett dolgozó lenne a kereskedelemben

- A klasszikus élelmiszer- kereskedelembe képezünk embereket, de úgy vettük észre, a műszakicikk-eladók után is kapkodnak a munkaadók. Fontos megemlítenünk még, hogy Veszprém megyében mintegy 5-8 éve nem volt sehol virágbolti eladó és virágkötő tanfolyam sem - ismertette Vágó Péter.

Az szakember szerint a vendéglátásban még nagyobb a szakemberhiány, de míg az állami iskolarendszer inkább a hosszú, évekig tartó oktatást helyezi előtérbe, addig a munkaerőpiac a rövidebb, gyakorlatorientált képzést igényelné. A Kisosz ezért még a balatoni szezon beköszönte előtt olyan tanfolyamot indít, ahol a résztvevő három hónap alatt elsajátíthatja a vendéglátás alapjait.

- Az elmúlt időszakban a szakács igen felkapott szakma lett. Viszont nem könnyű megfelelni a különböző elvárásoknak és igényeknek, legyen szó bármilyen étteremről, szállodáról. Nekik szeretnénk ezért egy speciális továbbképzést indítani, amelynek végén a jelentkezők diétás szakács képesítést szerezhetnek. Távlati terveink között szerepel, hogy ugyanezt a cukrászoknak is meghirdetjük, mert erre is óriási a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!