Gazdaság

2017.05.02. 19:27

Egy tehetős vállalkozó magánborgyűjteményét foglalta le a NAV

Balatonfüred - Egy minap a Naplóban is megjelent hír szerint a NAV ellenőrei próbavásárlás során nagy mennyiségű ismeretlen forrásból származó vörösbort találtak egy Balaton-felvidéki pincénél.

Sági Ági

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Szabó Istvánt, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnökét.

- Zavart bennünket, hogy olyan hír jelenik meg a médiában, ami rossz színben tünteti fel ezt a térséget, ezért utánajártunk a történetnek. A mi szempontunkból a legfontosabb, hogy egy olyan embernél találták a bort, aki egy sor szőlővel sem rendelkezik, borászattal nem foglalkozik, nem tagja a hegyközségnek - mondta el Szabó István.

A beszélgetések során kiderült, hogy egy tehetős vállalkozóról van szó, akinek nyaralója van a térségben. Egy magánborgyűjteményt hozott létre palackos borokból, és nem volt tisztában a szabályokkal. A történet szerint a tulajdonos távollétében egy családtag éppen a füvet nyírta, amikor két turistának öltözött úr bekiabált a kertbe, hogy bort kóstolnának. A családtag behívta őket egy kis borkóstolásra. Lehet, hogy a vendégek azt is felvetették, hogy vennének tőle bort, ezért került ebbe a kellemetlen helyzetbe.

Kérték tőle az eredetigazolásokat, és ő ezeket nem tudta bemutatni. A kirándulónak álcázott ellenőrök célzottan érkeztek, gyaníthatóan egy haragos feljelentése nyomán.

A tanulság ebből az, hogy a nyaralótulajdonosoknak is célszerű tisztában lenniük azzal, hogy milyen feltételekkel, mennyi bort vagy más alkoholt tarthatnak a háznál igazolás nélkül. Szabó István hozzátette azt is, hogy a Balaton-felvidéken a borászoknál nincsenek hamis borok, aki szőlő- és bortermelőtől vásárol, az biztos lehet benne, hogy azt ellenőrzött forrásból, legálisan teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!