Gazdaság

2015.03.10. 11:39

Megrohanták a kisbefektetők a veszprémi Quaestort is

Veszprém – Több tucatnyi kisbefektető várta a Quaestor helyi fiókjának nyitását kedd reggel, hogy információhoz jusson a társaság hétfőn bejelentett öncsődjéről.

Marton Attila

Úgy tudjuk, a fiókban arról tájékoztatták a kisbefektetőket, hogy 120 napon belül mindenkinek értesítést küldenek arról, mi lesz a társaságnál tartott befektetésekkel.

Az egyik általunk megkérdezett ügyfél – akinek vállalati kötvénye van a Quaestornál – szerint elsősorban abban lehet reménykedni, az állam kártalanítja majd a kisbefektetőket.

A veszprémi fiók előtt is sokan várakoztak
Fotó: Penovác Károly

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét, közölte a jegybank kedden. A közlemény szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért hozta meg a részleges felfüggesztésről szóló döntést. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ma határoz arról, hogy kirendel-e felügyeleti biztost a társasághoz.

A társaság hétfőn jelentett öncsődöt, közleményükben úgy fogalmaztak, a Buda-Cash brókerház körüli helyzet miatt kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladta a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények visszafizetéséhez ezért az állam segítségét is kérték. A közleményben hozzáteszik, a kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleik egyéb pénz és értékpapír vagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges, írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!