Ország-világ

2021.01.29. 05:50

Megrázó részletek: így teltek Börcsök Enikő utolsó hónapjai (videó)

Hiába küzdött hosszú évek óta a vesebetegségével, még halála előtt néhány nappal is teljes hittel bízott abban, hogy ezúttal is túljut a nehézségeken. Nagy küzdő volt, sokszor állt fel lehetetlen helyzetek után is a padlóról. Éppen az 53. születésnapján nem sikerült...

Forrás: Bors / Dombóvári Tamás

Börcsök Enikő halálhíre nemcsak a művészvilágot, de az egész országot megrázta. A színésznőt 53. születésnapján érte a halál, éveken át tartó súlyos vesebetegség után.

Köztudott, hogy Börcsök nemcsak önkéntese, de a kurátora is volt a Transz­plantációs Alapítványnak, a gyerektáborok elképzelhetetlenek voltak nélküle.

A Ripost megkereste az alapítvány egyik munkatársát, aki több mint húsz évig volt Enikő barátja. Utoljára hétfőn beszélt vele, akkor a színésznő még bizakodó volt.

„Több mint húsz éve ismertem Enikőt, az első vesetranszplantációja idején találkoztunk először. Rengeteget tett a Transz­plantációs Alapítványért, önkéntesünk és kurátorunk is volt. Egy csodálatos, csupaszív nő volt, hihetetlen életszeretettel” – mondta.

„Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű, de tervezte, hol és hogyan kezelik tovább”

– nyilatkozta a Ripostnak megtörten a barát.

Börcsök Enikőért égnek a gyertyák a Vígszínház előtt
Fotó: Bors / Dombóvári Tamás

 

Börcsök Enikő hosszú ideje egy olyan autoimmun betegséggel küzdött, ami miatt az elmúlt 23 évben kétszer esett át vesetranszplantáción. Nyáron pedig a szerepeit is átadta, mert kórházi kezelésre szorult.

A Jászai Mari-díjas művésznő sosem titkolta betegségét. Nyíltan beszélt arról, hogy kétszer is átesett vesetranszplantáción, a második már jól sikerült, így 2003 óta egy halott férfi veséjével élt tovább.

Börcsök Enikő második vesetranszplantációjakor ismerte meg Tóth József festőművészt. Menthetetlenül egymásba szerettek. József korábban a Borsnak mondta el, hogy rendszeresen járt be a kórházba a színésznőhöz, mindenben mellette állt, és meg sem fordult a fejében, hogy valaha is elveszítheti.

Enikő a kórházban töltötte élete utolsó napját, szerdán már egész nap aludt, de a kedvesének megengedték, hogy mellette legyen és fogja a kezét.

Tavaly augusztusban aztán jött az aggasztó hír: a színésznő bizonytalan időre újabb kezelésekre szorult, ezért még a vígszínházi szerepeit is át kellett adnia. Akkor, tavaly nyáron még optimistán nyilatkozott a Borsnak, a visszatérését tervezte. Novemberben már szívesen színpadon állt volna, ám ezt sem a járványügyi helyzet, sem pedig az egészsége nem engedte.

Nagy bajok közepette is mosolygott
Fotó: Bors / Dombóvári Tamás

Börcsök Enikő hét hónappal ezelőtt vette fel az utolsó videóüzenetét. A világjárvány első hulláma alatt üzent egy videóban, melyben türelemre intett mindenkit.

Miközben egy rövid sétát tett az otthonához közeli erdőben, elmondta, milyen terveket dédelgetett arra az időszakra, amikor újra felszabadul a világ. A színésznő akkor még nem sejtette, hogy számára mindez csak olyan álom marad, amit nem tud már valóra váltani...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában