Figyelem

2021.12.01. 09:15

Ezek a tünetek mutathatják, ha már tüdőgyulladást okozott a koronavírus

A koronavírus negyedik hulláma Európán is végigsöpör, ráadásul a tél beköszöntével az olyan betegségek is egyre gyakoribbak lesznek, amelyeknek közük sincs a Covidhoz.

A közelmúltban megnőtt a kórházi ápolásra szoruló, de nem koronavírussal fertőzött tüdőgyulladásos esetek száma. Ezért sokan egyből megijednek, ha megbetegedik gyermekük, családtagjuk vagy ha saját maguk esnek ágynak. A Metropol ezért összeszedett mindent, amit a koronavírus okozta tüdőgyulladásról tudni kell.

A koronavírussal egyik legveszélyesebb összefüggő betegség a tüdőgyulladás, mely életveszélyes is lehet, a beteg kórházi, intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre szorulhat. Legveszélyesebb a 65 évnél idősebb, és krónikus beteg emberekre.

Így ismerhetjük fel

A COVID–19-cel összefüggő tüdőgyulladás tünetei rendkívül hasonlóak más vírusos tüdőgyulladás tüneteihez, és a koronavírus-fertőzés jellegzetes tüneteit is produkálhatja a beteg. Első szakaszában a koronavírus tünetei a jellemzőek, például:

láz és hidegrázás

száraz köhögés

a szag- és ízérzékelés elvesztése

szédülés, gyengeség, fáradékonyság

hasmenés, hányás, hasi fájdalom

fejfájás

izomfájdalmak

A betegség előrehaladtával és a tüdőgyulladás kialakulásával más tünetek is jelentkeznek, amiből felsoroljuk a hét leggyakoribbat:

mellkasi fájdalom

légszomj

nehéz légzés

szapora, felületes légzés

szapora szívverés

fokozott izzadás

zavarodottság

A súlyos állapotba kerülő betegek szinte kivétel nélkül kórházi ellátásra szorulnak. A koronavírusos tüdőgyulladást kórházban, laborvizsgálat során azonosítják, a tüdőről ultrahangos, CT- vagy röntgenfelvételt készítenek, amin jól láthatóak a károsodott részek. A kórházban végül vagy oxigént kapnak, legrosszabb esetben pedig mesterséges, géppel történő lélegeztetésre szorulnak a betegek.

Nincs általánosan elfogadott protokoll a koronavírusos tüdőgyulladás kezelésére, azonban folyamatosan vizsgálják, mely gyógyszerek és hatóanyagok alkalmazhatóak a betegek ellátásában, mert komoly szövődményei lehetnek hosszú idő elteltével is: légzési nehézségek, fulladás, a tüdő szöveteinek visszafordíthatatlan roncsolódása, hegesedése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában