Országjelentés

2020.03.05. 09:26

Elismeri a magyar foglalkoztatáspolitika eredményeit az unió

Az Európai Bizottság elismeri a foglalkoztatást segítő intézkedések 2010 óta elért eredményeit, így egyebek között a munkanélküliség csökkentését, a bérek emelkedését és a munkaadókat terhelő járulék mérséklését – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Forrás: Pixabay

Bodó Sándor ismertette a Magyarországról készült friss országjelentés foglalkoztatáspolitikához kapcsolódó elemeit, és elmondta, hogy

jelentősen javult a munkaerőpiaci helyzet az elmúlt tíz évben, főként a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően.

A fenntarthatóság irányába mozdult el a foglalkoztatás szerkezete, folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, jelenleg 90 ezer, és egyre többen dolgoznak a versenyszférában közölte.

A bizottság által készített jelentés elismeréssel szólt a munkaadókat terhelő járulék, a szociális hozzájárulási adó csökkentéséről, amelynek mértékét a kormány a 2016. évi 27 százalékról 2019-re 17,5 százalékra mérsékelte.

A szocho további csökkentése a kormány tervei között szerepel jelezte Bodó Sándor.

Ismertetése szerint a munkanélküliség jóval a 2010-es szint alá csökkent, most 3,4 százalékon áll.

Fontos javulás, hogy

a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 10 százalékos, míg 2010-ben még 30 százalék közelében volt.

Bodó Sándor kiemelte, a jelentés elismerte a bérek növekedését, amelyben nagy szerepet játszott a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedése. Ezen felül a bizottság méltatta azt az idén életbe lépett szabályt is, amelynek köszönhetően 2020-tól a személyi jövedelem adó alól mentesülnek a 4 gyermekes édesanyák.

A jelentés szerint mindezek a kedvező munkaerőpiaci folyamatok hozzájárulnak a szegénység csökkentéséhez.

Bodó Sándor beszámolt arról is, hogy a jelentés az elismerések mellett kritikákat is megfogalmazott a magyar munkaerőpiacról, és javaslatokat tartalmaz a helyzet további javítása érdekében.

A jelentésben felhívták a figyelmet az országon belüli foglalkoztatási különbségekre, a közfoglalkoztatottak számának további csökkentésére, és jelezték, javítani kell a munkaerő termelékenységét ismertette.

Elmondása szerint a bizottság a megváltozott munkaképességűeknél azt javasolta, kapjanak lehetőséget arra, hogy a versenyszférában is el tudjanak helyezkedni.

Erre vonatkozóan a kormány kísérleti programot indít öt észak-magyarországi megyében, és ha ez sikeres lesz, akkor a tapasztalatok felhasználásával dolgozzák ki, hogyan segíthetik a megváltozott munkaképességű dolgozók munkába állását a versenyszektorban

mondta az államtitkár.

Ezen felül a bizottság kérte, hogy a kormány tegyen meg minél többet az egyes társadalmi csoportok felzárkóztatásáért. A jelentésben konkrét javaslatot a kismamákra vonatkozóan tettek, így a gyermekeik bölcsődei elhelyezésének támogatására, valamint, hogy legyenek számukra elérhető képzések.

Bodó Sándor kérdésére válaszolva elmondta, hogy

a jelentésben elismerték a munkaerőpiaci reformprogram pozitív hatásait is, a program áprilistól már országos szinten fog működni.

A következő időszakban pedig egy olyan programot akarnak kialakítani, amely az inaktívak felkutatására szolgál, hogy megtudják pontosan hányan vannak, miből tartják fenn magukat. A cél, hogy regisztrálni tudják ezeket a személyeket a foglalkoztatási osztályoknál mondta az államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában