magyar csúcstechnológia

2020.09.30. 16:57

Átadták a Richer Gedeon gyógyszergyár új irodaházát Debrecenben

Szijjártó Péter szerint a gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata, amelyben minden támogatás megtérül, ezért a kormány ezután is mindent megtesz, hogy a magyar gyógyszergyártás a világ élvonalában maradjon.

Debrecen, 2020. szeptember 30. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója és Mile Attila, a Richter Gedeon Nyrt. debreceni üzemének igazgatója (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagot a cég új irodaházának átadásán Debrecenben 2020. szeptember 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben, a Richter Gedeon Nyrt. új irodaházának átadásakor azt is elmondta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 910 milliárd forint volt, ami 5 százalékos növekedés az előző évhez képest, 86 százalékos exporthányaddal.

Hozzátette:

Magyarországon a gyógyszeripar komoly hagyományokkal rendelkezik, az ország kiemelkedő szerepet játszik a világ gyógyszergyártásában, és így a gyógyszeripar is kiemelkedő szerepet játszik a magyar gazdaság teljesítményében.

A gyógyszeripar a leginnovatívabb területe a magyar gazdaságnak – folytatta a miniszter – megjegyezve, hogy bevételarányosan a legtöbb kutatás-fejlesztési célú ráfordítás a gyógyszeriparban jelenik meg, amivel Magyarország élenjár a közép-kelet-európai országok között.

A világ legnagyobb gyógyszerexportőrei közé került Magyarország

Szijjártó Péter kitért a jelentős gyógyszerexportra is: „tavaly 2000 milliárd forint értékű gyógyszerexport hagyta el Magyarországot, ennek köszönhetően bár csak kilencvenkettedikek vagyunk a világon lakosságszám tekintetében, a 19. legnagyobb gyógyszeripari exportot Magyarország könyvelhette el” 2019-ben.

Tíz év alatt 93 százalékkal nőtt a magyar gyógyszeripar exportja

- fűzte hozzá.

Debrecen, 2020. szeptember 30.
A Richter Gedeon Nyrt. új irodaháza Debrecenben az átadása napján, 2020. szeptember 30-án
Fotó: Czegédi Zsolt / MTI

Töretlen fejlődés a járvány idején is

A gyógyszeripar a koronavírus-járvány időszakában is fejlődést tudott felmutatni: januártól nyolc hónap alatt hét százalékkal nőtt a magyar gyógyszeripar teljesítménye, és mára 25 ezren dolgoznak az ágazatban – jelezte a külgazdasági miniszter.

Hozzáfűzte:

ezek a rekordok nem jöhettek volna létre a Richter nélkül, amely nemcsak a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat, de Európa egyik legjelentősebb, legeredményesebb és leginnovatívabb gyógyszeripari vállalata is,

„a mi regionális multink”, amely Magyarországon kívül Nyugat-Európában, Latin-Amerikában, Oroszországban és Kínában is eredményesen tud működni, és mára a Richter nyereségének 90 százaléka külföldön termelődik.

A Richter Gedeon Nyrt. tavaly 508 milliárd forint rekordbevételt ért el, negyven országban van jelen több mint 200 gyógyszerrel és 13 ezer alkalmazottal – mutatott rá Szijjártó Péter, aki a 3500 négyzetméteres irodaház avatásán azt is kiemelte, hogy a Richter az elmúlt években 15 milliárd forint értékű kapacitásbővítő és technológia-fejlesztő beruházást valósított meg Debrecenben, amit a kormány 5 milliárd forinttal támogatott, és ezzel 125 új munkahely is létrejött.

Segít itthon tartani a tehetséges szakembereket

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke kiemelte: „ez az átadó újabb fontos állomást képvisel abban a törekvésünkben, hogy versenyképes és inspiráló környezetet biztosítsunk a magasan képzett munkaerő számára, amivel hazánkban tudjuk tartani a tehetséges pályakezdőket és a tapasztalt szakembereket”.

Orbán Gábor vezérigazgató hozzátette:

a debreceni beruházásaink révén létrejött Magyarország egyetlen biotechnológiai telephelye, amely a közép-kelet-európai régióban is egyedülállónak számít azzal, hogy egy helyen történik a sejtvonal kutatás-fejlesztés, a gyártás, a töltés és a minőség-ellenőrzés.

A 3500 négyzetméter alapterületű, többszintes épületkomplexumban a 68 új irodai munkaállomás mellett éttermet, konferenciatermet, a legmodernebb infokommunikációs technológiával felszerelt tárgyalókat, üzemorvosi rendelőt, gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségeket, valamint szervertermet alakítottak ki.

Folyamatosan fejleszt a Richer

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt arról, hogy a Richter 2012 óta folyamatosan fejleszt Debrecenben. A város és a Richter összefogása, kormányzati támogatással hozzájárul ahhoz, hogy Debrecen a 21. századi magyar gazdaság hajtómotorja legyen – jegyezte meg.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a városba érkező beruházások – közte a Richter Gedeon folyamatos fejlesztései – visszaigazolják, hogy Debrecen kiemelkedően versenyképes, innovatív város, aminek további garanciája az ipari infrastruktúra fejlettsége, a szakképzett munkaerő megléte és az egyetem tudásbázisa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában