Tömegközlekedés

2023.09.03. 08:00

A Volánbusz három héten át vizsgálta járatain az ország- és vármegyebérletek használatát

A Volánbusz vonalainak több mint felén vizsgálta a május 1-jétől bevezetett ország- és vármegyebérletek használatát 2023. június 26. és július 16. között – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Az akció célja az volt, hogy felmérje az új bérlettípus felszálláskori érvényesítésének működését, feltárja az esetleges nehézségeket, és a tapasztalatok összegzése alapján a társaság megoldást találjon a felmerült problémákra – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, 

az ország- és vármegyebérletek május 1-jei bevezetése közlekedéstörténeti jelentőségű újítás volt a hazai személyszállítási közszolgáltatás életében. 

Az új bérlettípusok értékesítésének megkezdését komoly előkészítés, szakmai munka előzte meg, aminek köszönhetően az új díjtermékek bevezetése szinte zökkenőmentesen zajlott a Volánbusz járatain is.

Illusztráció
Fotó: Fehér Gábor / Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Ismertették, hogy a  háromhetes felmérésben részt vett munkavállalók 1548 autóbuszvonal járatain személyesen, kérdőívek segítségével mérték fel az utasok és az autóbusz-vezetők ország- és vármegyebérlet-használattal és -érvényesítéssel kapcsolatos szokásait, valamint a bérletek érvényesítéséhez használt validátorkészülékek működését.

A csúcsidőben és csúcsidőn kívül is végrehajtott felmérés során az utasok 93 százaléka automatikusan érvényesítette a bérletét felszálláskor, tehát elmondható, hogy tájékozottak az új rendszer használatát illetően. A bérletet nem érvényesítő utasok figyelmét az autóbusz-vezetők az esetek túlnyomó többségében felhívták az eljárás elvégzésére. 

A felmérést végzők megállapították, hogy az autóbusz-vezetők 96 százaléka már az új szabályok betartásával végezte munkáját

– írták a közleményben.

A validátorkészülékek működésének vizsgálata során kiderült, hogy a validátorok az esetek több mint 80 százalékában az első, vagy legfeljebb a második próbálkozásra érvényesítették a bérleteket – közölte a Volánbusz.

A közleményben kitértek arra, hogy 

a vállalat keresi a megoldást a feltárt problémák hatékony kezelésére, ezen belül a validátorok működésével kapcsolatos kisebb technikai problémákra.

 Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának keretében a Volánbusz továbbra is nagy hangsúlyt fektet az új bérlettípusok érvényesítésének, ellenőrzésének részletes folyamatára és szabályaira, különös tekintettel például a bérleten feltüntetett igazolvány ellenőrzésére.

A társaság arra számít, hogy az intézkedéseknek köszönhetően zökkenőmentesebbé váló utasáramlás elősegíti a szolgáltatási színvonal emelését, növeli az utasok elégedettségét, és ezáltal javítja az autóbusz-vezetők munkavégzési körülményeit is

– tájékoztatott a Volánbusz.

Az utasok az orszagberlet.hu honlapon, illetve egy rövid és informatív videóban is tájékozódhatnak arról, hogyan kell érvényesíteni a papíralapú, illetve az elektronikus vármegye- és országbérleteket a Volánbusz járatain – hívta fel a figyelmet a közlekedési társaság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában