Új élet a múlt kincséből

2018.07.16. 13:37

Kétszemélyes kápolna lesz Mikes Kelemen tölgyfájából

Mónus Béla fafaragóművész meghitt tér kialakítására törekszik az évszázados fában, mely a magyar széppróza megteremtőjének szülőföldjén, Zágonban áll.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján – írja hétfőn a Krónika napilap.

A cikk szerint a köztudatban a szülőföld iránti vágy és hűség jelképeként számon tartott 18. századi író, a Törökországi levelek szerzője, a magyar széppróza megteremtője szellemiségét kívánja továbbra is megőrizni, ugyanakkor a háromszéki település vonzerejét is növelné a helyi önkormányzat által kezdeményezett ötlet, hogy „új életet leheljenek” a tölgybe.

Mikes Kelemen (1690-1761) Fotó: www.mikes.ektf.hu

Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől.

A művész szeptemberre tervezi a munka átadását.

Mónus Béla a Krónikának elmesélte: Kiss József polgármester eredetileg arra kérte, hogy faragjon szobrot a 330 évesre becsült kiszáradt tölgyből, de feltételezte, hogy a törzs belsejében üreg alakult ki. Ezért azt javasolta, hogy a helyén próbálják meg konzerválni az óriástölgyet és alakítsanak ki kápolnát benne. A kéményszerű belső tér akkor vált láthatóvá, amikor ajtót vágott a törzsre. A belsejében kialakult üreget 15-20 centiméter vastag fal veszi körül.

Az alkotó elmondta, a tölgy aljába mély gödröt ástak, és betont öntöttek bele, amely a gyökerek alá is bejutott. A törzset vasakkal rögzítették, amelyek akkor sem engedik kidőlni a fát, ha a gyökerek elkorhadnának. A felső részt gomba- és penészölő szerrel, felületvédő festékkel is kezelik.

Fotó: Bokor Gábor / 3szek.ro

Mónus Béla kifejtette: varázslatos érzés bejutni egy több évszázados történelmi fa belsejébe, különleges a tér, a kisugárzás. Olyan kis meghitt tér kialakítására törekszik, ahova két ember beférhet.

„Azokra gondolok, akiknek közös a múltjuk, vagy voltak egymással gondjaik, esetleg a jövőjüket tervezik együtt, például ifjú jegyesek az igen kimondása előtt”

- fogalmazott az alkotó. Hozzátette: olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja.

Mónus Béla: Mikes Kelemen és Édes Néném (Zágon, 1999)

Mónus Béla korábban már két emlékművet is faragott Mikes Kelemen tiszteletére: az egyik az író szülőfalujában, Zágonban, a másik pedig Rákóczi Ferenccel való bujdosása színhelyén, a törökországi Rodostóban található.

Borítókép: Mónus Béla fafaragó művész az elpusztult zágoni Mikes-tölgyben alakít ki különleges teret. Forrás: 3szek.ro/Bokor Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában