1848-1849

2019.03.05. 14:08

Enyedi Ildikónak tetszik a Guerilla

Kárpáti György Mórnak az 1848-49-es szabadságharc idején játszódó történelmi filmjét március 7-től játsszák a magyar mozik.

Enyedi Ildikó, a Guerilla című film rendezőjének egykori osztályfőnöke mentorként segítette a mozi elkészültét. A rövidesen a hazai mozikba kerülő alkotás kapcsán a világhírű magyar rendező úgy fogalmazott: „A filmet nézve egyszerre ott vagyok és itt is vagyok, a mában, és egy mai fiatal szemén keresztül is rá tudok nézni az élet alapkérdéseire.”

Mint azt az Origo cikke ismerteti, Kárpáti György Mór történelmi drámája a Filmalap Inkubátor Programjában készült.

1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. A film két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszögön keresztül, közeli perspektívából mutatja meg az erdőben harcoló fiatal gerillák életét, miközben kérdéseket tesz fel bátorságról és felelősségről. A „guerilla” szó eredete a napóleoni háborúk idejére vezethető vissza. Az 1848-49-es magyarországi korabeli naplókban, újságcikkekben is a hivatásos katonákból és civilekből álló harcosokat jelölte.

A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij – olvasható az Origo cikkében.

Borítókép: képkocka a Guerilla című filmből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!