Magyar Állami Operaház

2021.04.09. 07:45

Izgalmas operaelőadásokat láthatnak az érdeklődők a hétvégén

Késő romantikus francia és olasz operaelőadásokat láthatnak az érdeklődők a hétvégén, szombaton Jules Massanet Werther, vasárnap pedig Amilcare Ponchielli Gioconda című operáját tekinthetik meg a nézők – közölte a Magyar Állami Operaház csütörtökön

Jules Massenet Werther című lírai drámáját szombaton este tekinthetik meg az érdeklődők az Opera Otthonra fizetős online streamsorozatában felvételről, míg másnap este Amilcare Ponchielli Gioconda című operájának felvételét sugározza a M5 közszolgálati csatorna, ugyancsak a Magyar Állami Operaház produkciójában – olvasható a közleményben.

Mint írják,

Goethe mindössze hat hét alatt írta meg Az ifjú Werther szenvedései című levélregényt, amely egy ifjú költő reménytelen szerelmét meséli el, aki a kínok elől végül a halálba menekül.

Jules Massenet kiváló érzékkel találta meg a zenei és drámai nyelvet, amely által a német episztolából az operairodalom egyik legszívszorítóbb szerelmi története lett.

Szikora János rendezését (díszlettervező: Horesnyi Balázs, jelmeztervező: Kovács Yvette Alida) 2015 őszén mutatta be a dalszínház. A közvetítés főbb szerepeiben Brickner Szabolcs (Werther), Szegedi Csaba (Albert), Mester Viktória (Charlotte), Szemere Zita (Sophie), Busa Tamás (Le Bailli), Szerekován János (Schmidt) és Egri Sándor (Johann) látható, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát Alain Guingal vezényli.

Ponchielli leghíresebb operája, a Gioconda, a 17. századi Velencei Köztársaságba repíti a nézőt.

A darab főhőse egy utcai énekesnő, Gioconda, akinek élete azonban tragikus fordulatot vesz egy reménytelenül szerelmes, sátánian gonosz alak intrikái miatt. A francia és olasz nagyoperák stílusában írt művet Almási-Tóth András rendezésében 2019-ben mutatta be az Erkel Színház – emlékeztet a kommüniké.

A Gioconda-előadás (díszlettervező: Szendrényi Éva, jelmeztervező: Tóth Bori) felvételén a főbb szerepeket Sümegi Eszter (Gioconda), Wiedemann Bernadett (A vak asszony), Alexandru Agache (Barnaba), Boncsér Gergely (Enzo Grimaldo), Gál Erika (Laura Adorno), valamint Cser Krisztián (Alvise Badoero) alaktják. Az előadás során közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), valamint a Magyar Nemzeti Balett (koreográfus: Barta Dóra). Vezényel: Kesselyák Gergely – áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában