egyéniben és csapatban is

2019.08.26. 16:51

Címvédőként készülnek a vébére a magyar fogathajtók

Huszonnégy ország sportolóinak nevezésével 2019. szeptember 11. és 15. között rendezik a németországi Drebkauban a XVIII. Kettesfogathajtó Világbajnokságot. Magyarországot csapatban a Nemzeti Fogathajtó Akadémia versenyzői, a háromszoros világbajnok és világbajnoki címvédő Hölle Martin, a világbajnok, világbajnoki ezüst-, bronzérmes ifj. Dobrovitz József és a világbajnoki bronzérmes Osztertág Kristóf képviseli. A sportolók felkészülését az Agrárminisztérium és a Takarékbank támogatja.

Mezõhegyes, 2018. április 30. Szabó Roland hajt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mezõhegyesi lovaspályáján megrendezett nemzetközi fogathajtóverseny maratonhajtás versenyszámában 2018. április 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyarország összesen hat versenyzőt küldhet az idei világversenyre: a háromfős nemzeti válogatott (Hölle – Ifj.Dobrovitz – Osztetág) mellett egyéni indulóként a nyolcadik világbajnokságára készülő Hódi Károlynak, valamint a világbajnoki újoncoknak számító Dr. Tóth Andreának és Szabó Rolandnak szoríthatunk. Hazánk mellett Franciaország és Hollandia is a maximális létszámú versenyzővel érkezik Drebkauba, míg a versenyt szervező Németország összesen kilenc hajtót delegál.

A magyar fogathajtás a legtradicionálisabb sportágak egyike, Magyarország jelentős szerepet vállalt a nemzetközi szabályzatainak, versenyeinek kialakításában és fejlődésében.

A hazai lovassport legeredményesebb szakága a kettesfogathajtás. A nemzetközi éremtáblázaton 17 világbajnokság után 28 világbajnoki éremmel toronymagasan a magyar hajtók állnak az élen ebben a kategóriában.

„A magyar fogathajtásban második, de lassan a harmadik generációváltás időszakát éljük. A nagy elődök nyomában felnőtt egy ígéretes, fiatal, tehetséges gárda, akik mögött nagyon sokan, családok, támogatók, szurkolók dolgoztak és dolgoznak a sikerért. A most kihirdetett nemzeti válogatott tagjai a húszas éveiket taposó fiatal, tehetséges, nemzetközi szinten jegyzett sportolók” – mondta el Szilágyi Zsolt, a magyar csapat menedzsere.

„Szoros és kiélezett versenyre számítunk, mert a németek, mint házigazdák, nagyon készülnek, de mellettük a hollandok, a franciák, a svájciak és az osztrákok is bejelentkezhetnek éremért.” A hazai keret tartalék versenyzői Dobsa Dalma és ifj. Galvács Ferenc.

Borítókép: Szabó Roland egy korábbi fogathajtó versenyen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában