Nélküled

2023.09.22. 23:14

A várpalotai Trianon Múzeumból üzent az Ismerős Arcok

Az Ismerős Arcok Várpalotán adott koncertet.

Veol.hu

Pénteken nyitották meg újra a Trianon Múzeumot, ezen apropóból pedig az Ismerős Arcok zenekara is fellépett Várpalotán. Már a koncertjük előtt bejelentkeztek közösségi oldalukon, és röviden, tömören üzentek:

Így volt, így lesz!

Koncertjük egyébként a kommentek tanúsága szerint jól sikerült. De nemcsak a színpadon voltak sikeresek, hanem posztjukkal is. Az elmúlt időszak legnépszerűbb tartalma lett fotójuk: néhány óra alatt több mint 1400 lájk érkezett rá. Galériánkban megtekintetőek a megnyitón készült fotók is:

Ahogy az a múzeum honlapján olvasható, az országzászló-mozgalom létrehozója a trianoni fájdalom volt, s azon a felismerésen alapult, hogy az ugyanazon nemzethez tartozók összetartozása megmarad akkor is, ha a közösségeket határok választják el egymástól. Az országzászlók „állandó kelléke" a Trianon előtti utolsó hivatalos középcímer volt, legtöbbször angyalokkal ékesítve. A jelmondata pedig az „Így volt, így lesz!” felirat vagy a zászlón, vagy a talapzaton. A két világháború közötti Magyarországon minden „magára valamit adó" település felállította saját országzászlóját. Így aztán alig másfél évtized alatt mintegy ezer helyen avattak országzászlót, így fejezve ki a trianoni döntés elleni tiltakozást és a nemzeti gyászt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!