fakopáncs, fülesbagoly, zsezse

2017.12.29. 17:51

Évzáró madarászás a Magas-Bakonyban

Úgy gondoltuk, hogy az évzáró madarászbuli a Magas-Bakonyban lesz.

ifj. Vasuta Gábor

Zsezse Gubacsipusztán Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Felhős, szélcsendes időben tettünk egy mesés túrát a harkályos bükkösben, ahol egy fehérhátú hím fakopáncs – a madarászok Szent Grálja, a harkályok eszenciája – örvendeztetett meg minket.

Zsezse Gubacsipusztán Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Már lemondtam róla, mikor az utolsó pillanatban meghallottam a kopogtatást egy távoli hatalmas tölgy csúcsán. Utána úgy esett, hogy Norbi barátom látott Fejér megyében réti füleseket, és leírta pontosan merre találjuk meg őket. A baglyok megpillantása fergeteges élmény volt, nem beszélve az élőhelyről, amely leginkább egy tengerparti dűnesorra emlékeztetett az Északi-tenger vagy a Fekete-tenger partján, ahol szintén vonulnak a réti fülesbaglyok, azzal a kivétellel, hogy ez a Nádor-csatorna partján terült el. A neve roppantul megnyerő volt: Patkány-sziget, a sásos terület közepén egy felborított bála, rajta sok-sok bagolyköpettel. Majd, ha Pestre látogat az ember így karácsony tájékán, útközben madarászik! Így nem mulasztottuk el nejemmel a Velencei-tónál megnézni gárdonyi kikötőt, ahol nagyon jó fényviszonyok mellett egy jeges búvárt szkópoltunk, amelyet budapesti madarászok találtak, és pár hete itt időzik, most éppen egy lihogónál volt rengeteg liba társaságában. Közben heringsirály állt a jégen vihar- és sárgalábú sirályok társaságában.

Következett pár napra rá a fő attrakció, a Gubacsipuszta. Maga a hely lenyűgöző volt, körbe bevásárló-komplexumok, az autómat a parkolóban tettem le. Köztük pedig egy gyöngyszem a puszta egy piciny foltja, maradványa. Amint megérkeztem a párás, ködös, zúzmarás tájon 60 feletti zsezsecsapat (Carduelis flammea) repült ki egy ezüstfára. Nemhogy idehaza, de még külföldön se sikerült ekkora csapatát megfigyelnem ennek az inváziós madárfajnak. Majd következett a fotózásuk, átkeltem a patakon, így tőlem pár méterre láttam őket a csipkebokrokon, nem kellett ennél szebb háttér nekem. Közben a telepről hangos őrjítő zene szólt egy kis viskóból, mindenfelől mentők szirénája, szembesülve azzal milyen jó is a bakonyi élőhely. Majd egy kicsit kaptam a város ünnep előtti lázából, a mérgezett embertömegből is. Nyugtatásképp meglátogattam a csillebérci macskabaglyot. Tölgyfa odújában eddig nem láttam ilyen madarat, így nagy volt az öröm…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában