Kérdezze patikusát!

2018.01.23. 14:00

A nem vényköteles gyógyszereket is körültekintően kell szedni a mellékhatásaik miatt

A nem vényköteles gyógyszereket is körültekintően kell szedni, számos mellékhatással járhatnak, bizonyos kórelőzmények esetén pedig ellenjavallt egy-egy készítmény használata.

Marton Attila

Kokas Márton várpalotai gyógyszerész: a vény nélkül kapható készítmények szedése során hasonló körültekintéssel és tudatossággal kell eljárni, mint a csak receptre vásárolható gyógyszerek esetében Fotó: Pesthy Márton

A tél a nátha és a meghűléses betegségek ideje. Kisebb megfázás esetén sokan nem keresnek fel orvost, hanem maguk próbálják kezelni a betegséget. Hagyományos és népi gyógymódok mellett azonban sokan vásárolnak ilyenkor vény nélkül kapható készítményeket, ám ezek szedése során hasonló körültekintéssel és tudatossággal kell eljárni, mint a csak receptre vásárolható gyógyszerek esetében. A mellékhatások elkerülése érdekében fontos, hogy a betegek a gyógyszereket, köztük a vény nélkül kapható megfázás elleni készítményeket is, az orvos előírása szerint, a gyógyszerésszel történő konzultáció után a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig alkalmazzák.

– A vény nélkül kapható megfázás elleni szerekben számos olyan összetevő szerepel, amelyek mellékhatásokkal járhatnak – mondta el érdeklődésünkre Kokas Márton gyógyszerész.

Kokas Márton várpalotai gyógyszerész: a vény nélkül kapható készítmények szedése során hasonló körültekintéssel és tudatossággal kell eljárni, mint a csak receptre vásárolható gyógyszerek esetében Fotó: Pesthy Márton

A gyógyszerész elmondta, a betegek figyelmét felhívják arra, hogy az azonos vagy hasonló hatóanyagú készítményeket nem szabad párhuzamosan szedni, ugyanis a dózis könnyen túladagolható. A paracetamol – amely számos megfázás elleni készítmény mellett láz- és fájdalomcsillapítókban is megtalálható – esetében felnőtteknél a napi adag nem haladhatja meg a négyezer milligrammot: ennél nagyobb dózis májkárosodáshoz vezethet.

Nem véletlen, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – ahogyan arról lapunk is beszámolt – több paracetamol-tartalmú készítmény gyógyszertárakon kívüli forgalmazását szüntette meg.

Szintén népszerűek az ibuprofen-tartalmú, jellemzően láz- és fájdalomcsillapításra szolgáló készítmények, ám az ilyen tartalmú szerek rendszeres szedése károsíthatja a gyomor- és bélnyálkahártyát, hívja fel a figyelmet a gyógyszerész. Több megfázás elleni készítmény tartalmaz fenilefrin vagy pszeudoefedrin nevű hatóanyagot, amely magas vérnyomás, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén járhat súlyos mellékhatásokkal, mert jelentősen megemelheti a vérnyomást, magyarázza a szakember. Az egyik kedvelt készítmény a fentiek mellett feniramint is tartalmaz: az összetevő csökkenti a váladékképződést, ugyanakkor sokaknál álmosságot idézhet elő, mondta Kokas Márton. A patikus hozzátette, a betegek figyelmét arra szokta felhívni, autóvezetés előtt inkább kerüljék az ilyen hatóanyagú gyógyszer beszedését. Körültekintést igényel az orrcseppek használata is: egy hétnél nem ajánlott tovább használni ezeket a készítményeket, mert mellékhatásként orrszárazság jelentkezhet, hosszú távú, rendszeres használat esetén pedig hozzászokik a szervezet, és az orr rendszeresen bedugul, a beteg csak a szer használatát követően tud az orrán keresztül levegőt venni. A megfázások egyik kísérője a köhögés. A gyógyszerész ennek kapcsán arról beszélt, tartós köhögés esetén sokan nem tudják, köhögéscsillapítóra vagy nyákoldó köptetőre van-e szükségük. A szakember kiemelte, ilyen esetben nem megfelelő készítmény szedése esetén a tünetek súlyosbodnak és tüdőgyulladás is kialakulhat, ezért Kokas Márton azt tanácsolja, ha valaki bizonytalan ebben, forduljon orvoshoz, egy fonendoszkópos vizsgálat segíthet eldönteni a kérdést.

A gyógyszerész a mellékhatások mellett arról is beszélt, milyen esetekben nem szabad alkalmazni a megfázás elleni szereket. A szakember elmondta, sokan térnek be a gyógyszertárba egy adott terméket keresve, és gyakran a beteggel való beszélgetés során derül csak ki, hogy a páciens nem szedheti a szóban forgó gyógyszert.

– Acetilszalicilsav tartalmú készítményt nem lehet adni tizenkét évesnél fiatalabb gyermekeknek. Az érszűkítőt (fenilefrin, pszeudoefedrin) tartalmazó készítmények ellenjavalltak várandósság, zöldhályog és pajzsmirigybetegség estén, míg a központi idegrendszerre ható gyógyszereknél körültekintően kell eljárni, mert kölcsönhatás léphet fel a készítmények között, ahogyan utóbbi esetben a tramazolint, oxymetazolint vagy xylometazolint tartalmazó orrspray-ket is csak szakemberrel történő egyeztetés után lehet szedni. Nem szabad alkalmazni acetilszalicilsav vagy ibuprofen-tartalmú készítményt várandósság alatt, vagy ha a kórelőzményben gyomorvérzés vagy gyomorfekély szerepel. Az utóbbi két hatóanyag esetén arra is figyelni kell, hogy fokozzák a vérzések kockázatát, így műtétek előtt, vagy vérhígító kezelés alatt alkalmazásuk orvossal, gyógyszerésszel történő konzultáció után javasolt. Májbetegség estén a paracetamol alkalmazása különösen ellenjavallt, míg máj- és vesebetegség esetén acetilszalicilsav és ibuprofen-tartalmú készítmények használata is körültekintést igényel – részletezte Kokas Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában