Teljes élet két keréken

2018.03.05. 11:38

Steffi szenvedéllyel gyűjti és újítja fel a motorokat

Steffek József saját bevallása szerint kicsit bogaras, nehezen válik meg a tárgyaktól, gyűjtögető életmódot folytat.

Steffi

Benzinszag, olajok, csavarok, szerszámok és csajok a poszteren

A kos csillagjegy minden jellemzőjét viseli, megvalósítja terveit, álmait, nincs számára lehetetlen. Az indián asztrológia szerint sólyom, aki rögtön lecsap minden lehetőségre, és szereti a sikert. Állandóan elkésik, pedig 32 darabból álló óragyűjteménye is van. Benzinszag, olajok, csavarok, szerszámok, csajok a poszteren, Che Guevara a falon, néhány kép a kislányáról, megszámlálhatatlan alkatrész és mintegy 20 felújított vagy épp átalakításra váró motor sorakozik a garázsában. A tökéletesen felszerelt szentélyben komoly munka zajlik hónapok óta.  Steffi (mert mindenki így ismeri) tavaly decemberben gondolt egyet, és hosszú évek után ismét keresett magának egy hobbit, ami leköti, kikapcsolja, eltereli a gondolatait a negatív dolgokról. Harminchárom éves volt, amikor a motorozást választotta szórakozásként és most, az 50 felé közelítve visszatért ehhez a szenvedélyéhez, amitől újra érzi, hogy él.

Steffi néhány hónapja megtalálta az igazit., a Vespát.

A gyorsaságiak sosem érdekelték, nem a száguldozást élvezi, hanem a szabadságot. Korábban régi Pannoniákat újított fel, roppant büszkén vonult fel a veteránok között, de amikor századikként állt be a sorba egy veterán minősítésű oldalkocsis motorral, azt érezte, hogy ez nem elég egyedi. Egy sólyom pedig nem szereti a tömeggyártást, a megismételhetetlenre törekszik.  Végül egy Pannonia T5-öst szerzett be, amit pár hónap alatt felújított, és makulasárgára (Borsodban makukasárgának nevezik) festetett.  Imádta a balatonfüredi pannoniás túrákat, de még ezen a rövid szakaszon is sokszor lerobbant valaki a társaságból, erre pedig hamar rá lehet unni. Váltani akart egy magasabb kategóriára a veteránok világában, ezért épített (segítséggel) egy limitált szériás, 1976-os Honda Gold Winget, amit le is veteránoztatott.  Csodaszép „vas” lett, ami szintén egy legenda a motorozás történetében. Tavaly vett egy olasz robogót a lányának, de végül rajta maradt, így elkezdte bütykölni, használni, és bele is szeretett a robogózásba.  Pannonia, Gold Wing, Moto  Morini, Malaguti, Piaggio,  Italjet – számos motormárkát kipróbált, szép emlékeket őriz gyerekkorából a Simsonokról, de néhány hónapja megtalálta az igazit. A Vespát. Aki ült már ilyen robogón, az tudja, hogy ez nem csupán egy jármű, hanem egy komplett életérzés.

Steffi 49 évesen boldogabb, mint valaha

A Pannonia és Vespa más generációk szívét dobogtatja meg, előbbi nosztalgikus érzéseket ébreszt az idősebbekben, míg utóbbi mellett szól az egyedi formavilág, a kényelem és a praktikum a városi utakon. Steffit csak a Vespa ET érdekli a formája és a megbízhatósága miatt, amit 1995 és 2005 között gyártottak.  Bár kollekciója néhány hónap alatt sokat gyarapodott, igazi ritkaságokat is sikerült begyűjtenie. Tavaly novemberben szinte üres garázsai voltak, mára pedig tökéletesen felszerelt saját kis műhelyében sorakoznak a járgányok, várva, hogy megszépüljenek, és újult erővel gurulhassanak a szabadság útján.  Steffi 49 évesen boldogabb, mint valaha, magánéletében, munkájában is megtalálta az igazit, és a hobbijához is visszatért – így teljesedett ki, így lett kerek egész a világ.  Senkinek nem akar megfelelni, semmit nem tesz kényszerből, csak magáért csinálja.

A motorblokk kivételével mindent maga szerel össze és szét, az alkatrészek új életre kelnek a kezei között. Korábban villanyszerelőnek tanult, de édesapja mellett elleste a járműszerelést is. Bár néha megválik egy-egy átalakított darabtól, ám nem a haszonért csinálja. Egyszerűen szereti a bütykölést, amikor a régi, sokszor elhanyagolt, sokat látott járgányok új erőre kapnak kezei között, így újraélhetik fénykorukat.  Álma egy Vespa-baráti kör megszervezése, ahol a tagok átérzik az olasz életérzést, együtt élvezik a benzingőzt, ahol összegyűlhet a sok bogaras, és együtt hódolhatnak a szenvedélyüknek. Járhatnak  közösen a lengyel piacra kincsvadászatra vasárnaponként,  és tapasztalatot cserélhetnek.  Steffit eddig a makulasárga Pannoniájáról ismertük meg az utakon, a védjegyévé vált járgány mellett legújabb szerelme, a zöld-fehér-piros, trikolór  Vespa is gondoskodik róla, hogy messziről kiszúrjuk őt az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában