Nem mindegy, mi kerül a tálba

2018.04.18. 07:00

Házi kedvenceink minőségi táplálására is érdemes figyelni

Az előző évben átlagosan mintegy nyolc százalékkal többet költöttek a magyar gazdik kutya- és macskaeledelekre egy felmérés szerint. Az általunk megkérdezett pápai szakértő is megerősítette ennek a folyamatnak a tényét, ami elmondása szerint egyértelműen a háziállatok javára válik.

Polgár Tibor

Frank Eszter is figyel rá, hogy minőségi táplálék kerüljön Beni nevű border collie-ja táljába Fotó: Polgár Tibor / Napló

A penzcentum.hu-n közzétett kutatási eredmények alapján 2017-ben több mint hatvanmilliárd forint értékben vásároltak Magyarországon kutya- és macskaeledelt, ez mintegy 160 tonna tápot jelent, ami közel nyolc százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest. Lázár Attila pápai állatorvos praxisa állateledelek értékesítésével is foglalkozik, mint mondta, maguk is tapasztalják, hogy a gazdik egyre több száraz és nedves (konzerv kiszerelésű) tápot vásárolnak házi kedvenceik számára.

A rutinos doktor felvetésünkre megjegyezte, a házi koszt kontra táp kérdéskörében egyértelműen utóbbi felé billen a mérleg nyelve, ugyanis a kutyáknak és a macskáknak más összetételű élelemre, táplálékra van szükségük az egészséges élethez, mint az embereknek. Fontos szem előtt tartani, hogy az emberiség számos étele a négylábú társaik számára ehetetlen, vagy akár egyenesen káros lehet az egészségükre. Persze ez nem azt jelenti, hogy például az étkezéseink után megmaradt húsfélék ne kerülhetnének bele a jószágaink tányérjába, sőt!

Azonban főleg a fajtatiszta kutyák ideális fejlődéséhez és mintaszerű fajtapéldánnyá való válásához elengedhetetlen a minőségi táp, ami tartalmazza többek között a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, a kellő mennyiségű fehérjét – mutatott rá Lázár Attila.

Olcsó vagy minőségi?

Az állateledelek között az ár és a minőség tekintetében egyaránt jelentős különbségek vannak. A pápai állatorvos az ár-érték arányt figyelembe véve a száraz tápokat ajánlja, de nem érdemes a legolcsóbbakat választani, mert azokból valószínűleg kispórolták – vagy legalábbis túl szűkre szabták bennük – a tápanyagokat, hiszen egy bizonyos összeg alatt egyszerűen nem lehet minőségi állateledelt előállítani. Természetesen ugyanez igaz a konzervekre is. Lázár Attila hozzáfűzte, a tápok terén rendkívül széles a választék, így bárki kiválaszthatja a házi kedvence fajtájához, korához, súlyához, vagy éppen speciális egészségügyi igényeihez illő összetevőkkel rendelkező eleséget.

Eheti, nem eheti?

Olyan véleményekkel is lehet találkozni, miszerint bizonyos ebeknek nem szabad adni csontokat, mert azok veszélyesek lehetnek a bélrendszerükre. Lázár Attila a Naplónak nyilatkozva kifejtette, csak a nagyon apró vagy a túl szilánkos csontok okozhatnak gondot, például bélelzáródást. Azonban a kutyák túlnyomó többsége bátran kaphat csontokat, ezeket kifejezetten szeretik is. Más a helyzet a csokoládéval, amit a háziállatok még véletlenül sem ehetnek, ugyanis a kakaótartalmú termék a teobromin nevű alkaloid miatt mérgező lehet számukra, mint ahogyan többek között a koffein, a teofillin, a szőlő, a mazsola és a nyírfacukor is.

– Egyszer egy négylábú páciensünk otthon az asztalra felmászva rengeteg csokit magába falt, de szerencséjére időben ki tudtuk mosni a gyomrát. Téves az az elképzelés miszerint a kutyák ösztönösen nem esznek a számukra káros élelemből, és sajnos nem tanulnak az evéssel kapcsolatban már elkövetett hibákból. Ezért is fontos figyelemmel követni házi kedvencünk táplálkozását, illetve betartani a számára előírt adagok mennyiségét – figyelmeztetett Lázár Attila.

Frank Eszter is figyel rá, hogy minőségi táplálék kerüljön Beni nevű border collie-ja táljába Fotó: Polgár Tibor / Napló

A doktor megemlítette, manapság egyre több az allergiás tüneteket mutató eb, és sok állateledel csomagolására rá is írják, hogy hipoallergén, ami nem mindig felel meg a valóságnak. Allergiás kutya esetében mindenképpen érdemes a táplálásáról egyeztetni egy állatorvossal. Lázár Attila szólt arról is, hogy sok gazdi alkalmaz jutalomfalatokat kedvence nevelése során. Általában a zsírtartalom növelésével lehet elérni, hogy minél ízletesebb legyen a falat a kutyának, így amennyiben ezekből túl sokat kapnak, felboríthatja az anyagcseréjüket, elhízhatnak tőlük, miképpen akár allergiát is kiválthat náluk. Emellett nem árt tudni, hogy az úgynevezett fogtisztító falatok csak akkor hasznosak, ha azokat tényleg rágja az eb, amennyiben pillanatok alatt lenyeli, nem használnak semmit – tudtuk meg az állatorvostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában