akkor és most

2018.06.27. 07:00

Pillantás a várból: így változott az elmúlt évtizedekben Veszprém látképe

A turisták Veszprémben két helyen szokták a legtöbb képet készíteni: az egyik a völgyből a várat célozza meg, a másik a várból látható panorámát.

Szauer Annamária

Innen csodás kilátás nyílik a város egy részére és a Viaduktra is. Persze az elmúlt évtizedekben ez a látkép is sokat változott. Most azt mutatjuk meg, hogy alakította a történelem a turisták veszprémi fotóit.

A Viadukt vagy hivatalos nevén, a Szent István völgyhíd annyira hozzátartozik a városhoz, hogy sokan elfelejtkeznek róla, hogy még száz éves sincs. 1937-ben adták át, ekkor még a 8-as főút részét képezte.

Kilátás a Várkilátóból a Szent László-templom felé 1935-ben. Így nézett ki a város a Viadukt építése előtt. Forrás: Magyar Bálint/fortepan.hu

Nevének története is érdekes. Az 1948-as helyreállításakor készült iratokban még Szent István Völgyhídként szerepelt, egy 1949. évi bejegyzés viszont már Veszprémi Völgyhídként emlegetik. Egy 1951-es feljegyzésben, a korszaknak megfelelően, Rákosi Mátyás Völgyhídként hivatkoznak rá.

Behavazott Veszprém 1940-ben és tavaly télen. Ekkor a Viadukt még a 8-as számú országos főút részét képezte. Forrás: Kurutz Márton/fortepan és Szauer Annamária

Az 1956-os forradalom után Völgyhídként emlegetik. Csak 1988-ban kapta vissza eredeti elnevezését. A Viadukt nevet egy másik hídról ragasztották rá, így hívták ugyanis a balatoni vasútszakasz, a mai Budapest út fölött átívelő hídját.

1950-ben Forrás: Gyöngyi/fortepan

Szintén a látkép részét képezi a Szent László templom. A mai neoromán stílusú épület 1902-ben épült. A középkorban itt még egy másik épület, Szent Margit vértanú bazilikája állt. A helyet sokan a mai napig Temetőhegynek hívják. Ez onnan ered, hogy 1799-ig egy temető is helyet kapott a környéken.

1958-ra egyre több épületet húztak fel a völgyben Forrás: fortepan

A vár alatt találhatjuk meg a Benedek-hegyet. Igazán itt érthetjük meg miért hívják Veszprémet a sziklák városának. A hegy függőleges falai hatalmas kövekként magasodnak a lakóházak fölé.

Kilátás a Várból, jobbra a Benedek-hegy 1960-ban és napjainkban Forrás: Inkey Tibor/fortepan és Szauer Annamária

Hossza körülbelül 200 méter, de csak 15 méter széles. Ezért soha nem építettek rá épületet, az évszázadok során csak egy keresztet állítottak a területen.

1962-ben már színesben Forrás: Inkey Tibor/fortepan

Ma már egy családias, mégis modern városkép fogad minket.

Veszprém 2018-ban Fotó: Szauer Annamária

A képeket elnézve levonhatjuk egy fontos következtetést: Veszprém a folyamatos fejlődése mellett is képes volt megőrizni a középkori városok báját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában