közösségépítő rendezvény

2019.02.21. 11:00

Harmonikaszó mellett disznótoroztak Balatoncsicsón

Kitűnő hangulatban dolgoztak fel egy több mint kétszáz kilós disznót Balatoncsicsón, ahol a munkálatokban a település apraja-nagyja, illetve a nyaralótulajdonosok is részt vettek a közelmúltban a Nivegy-háznál.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kiemelt eseménynek tartják a disznótort Balatoncsicsón, mert ilyenkor találkoznak egymással az emberek, helyiek és nyaralók, akik együtt dolgoznak, és a hagyománnyal a fiatal generáció is megismerkedhet.

A településen a közösség példaértékű összetartása nagymértékben köszönhető annak, hogy az önkormányzat és a civil szervezetek évek óta, kistelepülési méretükhöz képest nagyon sok rendezvényről gondoskodnak, ahogy ezúttal is történt.

A fő szervezést a Balatoncsicsó Fennmaradásáért Közalapítvány, a Nivegy-völgyi Hagyományőrző Egyesület, illetve az önkormányzat vállalta magára, és ifjabb Antmann József böllér vezetésével egy hagyományos módon felhizlalt, 210 kilogrammos hízót választottak ki. Az állatot egy fiatal családi gazdálkodónál nevelték. A hús feldolgozásban Gyarmati Rózsa, illetve a tevékeny asszonyok vezetésével segítettek a község fiataljai, valamint a hétvégi házzal, pincével rendelkező ingatlantulajdonosok, akik szép számmal, kifejezetten erre az alkalomra jöttek el Balatoncsicsóra.

 

A szervezők külön gondoskodtak a kitűnő hangulatról is, így Aranyiné Lovas Nikolett szervezésében gyermekeknek és felnőtteknek színes programok kísérték a disznóvágást. Ilyen volt például a sokféle játék, a borfelismerő verseny, a fánkok és más finomságok bemutatója, aztán a nap fénypontjaként az esti vacsorán együtt fogyasztották el a bőségtál kínálatát, az orjalevest, valamint a hagyományos disznótorost párolt káposztával. A finom falatok mellett Sajcz Gábor harmonikaszóval gondoskodott a kitűnő hangulatról, majd a jelenlévők késő éjszakáig beszélgettek egymással.

- Igazi közösségépítő rendezvény a disznótor, ahol jókedvűen dolgozott együtt a borász, az onkológus, az építési vállalkozó, a helyi lokálpatrióta, mindenki, akinek élmény, hogy csicsói lehet – vélekedtek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában