Egész évben csodálhatjuk

2019.04.12. 07:00

Ázsiából származik a kertek üde színfoltja

Díszkertek egyre kedveltebb növénye az egész évben színes levelű japán juhar vagy ujjas juhar. Az Acer nemzetségbe tartozik, Japánban, Koreá­ban, Kínában őshonos cserje.

Tóth B. Zsuzsa

A japán juhar legkedveltebbjei a vöröses levélszínűek.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sok változata létezik, vannak sárga, zöld és bordó színekben pompázó levelűek is, legnépszerűbbek a vöröses színűek. Nem nő nagyobbra nagyjából öt méternél, lassan növekszik, lombhullató. Levelei mélyen ötkaréjosak, hét- vagy kilenc­ujjúak, virágai jellegtelenek, kicsik. Ősszel vagy tavasszal ültessük, telepítése során ügyeljünk rá, hogy nem szereti a meszes talajt, inkább savanyú, jó vízvezető képességű, homokos földbe helyezzük. Oda ültessük, ahol a nap nagy részében félárnyékban van. Szereti a vizet, nagy melegben különösen figyeljünk oda rá.

A japán juhar legkedveltebbjei a vöröses levélszínűek. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Feltűnő szépsége miatt alkalmas szoliternövénynek a kertbe, és a japánkertek jellegzetes cserjéje. Több színben is előfordulhat. Egyenletesen fejlődik, csak minimális metszést igényel. Annak során célszerű megtartani a fa kerekded vagy szabálytalan, ernyős formáját.

Mivel eredeti élőhelyén enyhébbek a telek, nálunk érdemes pár centi fenyőkéreggel betakarni, hogy a fagy ne érjen a gyökeréig. Bonszájként is nevelhetjük a japán juhart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában