Betegséget terjesztenek

2019.04.06. 07:00

Enyhe volt a tél, itt van a kullancsszezon

A kullancsok aktivitása szezonális, érési ciklusuknak megfelelően a legtöbb megbetegedés az áprilistól júniusig terjedő időszakban, illetve szeptemberben következik be, közölte kérdésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, így korábban aktívabbak.

Juhász-Léhi István

Apró, de annál veszélyesebb.

Fotó: Archív

A kullancsfélék családjába világszerte mintegy 700 ismert fajt sorolnak, a közönséges kullancs hazánkban is gyakori. Legnagyobb számban az erdőkben, valamint egyéb bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordul elő. Itt a legkisebb a hő- és páratartalom-ingadozás, valamint a legtöbb potenciális gazdaállat is itt található. Magyarországon elsősorban a Dunántúl és az Északi- középhegység területe fertőzött.

A tévhittel ellentétben bizony városi környezetben is előfordul ez a vérszívó, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, parkokban, családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák, macskák, különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be.

Mielőbb távolítsuk el a bőrünkből a kullancsot! Fotó: Archív

A Veszprém Megyei Kormányhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a kullancsok számos emberi és állati betegség átviteléért felelősek. Hazánkban a két legfontosabb embereket érintő betegség: a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) és a Lyme-kór.

A kullancsok elleni védekezés egyik legfőbb eleme a zárt ruházat viselése erdei kirándulások alkalmával, valamint a kullancsriasztó szerek alkalmazása. A kullancsencephalitis megelőzése érdekében a tehén-, juh- és kecsketej forralása elengedhetetlen követelmény. A fertőző betegségek átvitelének megakadályozásához legfontosabb a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felfedezése és azonnali eltávolítása. Nem árt tudni, hogy a kullancsok hatékony és megbízható távoltartására kizárólag a kémiai úton ható vegyületek alkalmasak.

A kullancsok által közvetített agyvelőgyulladás megelőzésére rendelkezésre áll gyermekek és felnőttek részére a védőoltás. Az alapimmunizálás több hetet vesz igénybe, ezért az oltást célszerű legkésőbb ezekben a napokban megkezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában