anyák napja és ballagások

2019.05.10. 11:00

Kiemelt forgalom jellemző májusra

Május éves viszonylatban is kiemelt hónapnak számít a virágkereskedelemben, évről évre jelentős vevőforgalmat bonyolítanak anyák napja és a középiskolai ballagások miatt a virágkötők.

Polgár Bettina

Ebben az időszakban jellemzően a tulipánok, a fréziák, a Lisianthus, a Helleborus, a boglárkák, a gerbera és a ró- zsák a legkedveltebbek – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből. A becslések szerint a kínálatban ilyenkor hozzávetőleg 25 százalék körüli a hazai virág aránya, a többi importáru.

A piaci szereplők tapasztalatai szerint az elmúlt 7–8 évben az anyák napja és a középiskolai ballagások között megoszlott a virágforgalom, mivel a két időpont között csupán néhány nap telik el. A két jeles eseményre általában teljesen más virágokat vásárolnak a családok, így igen nehéz a keresleti igényeket kielégíteni, ugyanakkor anyák napja idején a területi elhelyezkedéstől függően akár duplájára is nőhetett az árbevétele egy-egy virágüzletnek egy átlagos vasárnaphoz képest.

Ugyancsak kiemelkedő forgalmuk volt a kertészeti árudáknak. Az átlagos vásárlások 3–5000 forint közé tehetők, és voltak olyan üzletek, amelyeknek az idei időszakban a rendkívül sok vásárló miatt vissza kellett utasítaniuk a rendelések egy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában