Égi édesanyánkat ünnepelték

2019.07.23. 14:00

Idén Pápán tartotta hagyományos búcsúmiséjét a kármelita rend

Sok hívő vett részt a Sarutlan Kármelita Rendtartomány Kármelhegyi Boldogasszony búcsúünnepe alkalmából, rendhagyó helyszínen tartott vasárnapi szentmiséjén.

Laskovics Márió

A Sarutlan Kármelita Rendtartomány attyapusztai noviciátusa és rendtagjai mutatják be az Eucharisztiát

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kármelhegyi Boldogasszony búcsúünnepe alkalmából vasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartott a Sarutlan Kármelita Rendtartomány a Szent József-kápolnában, melyet Rohrbacher János, a Székesfehérvári Egyházmegye szerzetespapja mutatott be rendtársai liturgiai szolgálatával, a zenei szolgálatot pedig Kemény Éva gitáros-furulyás vezetésével egy felnőttekből és gyerekekből álló gitáros zenekar látta el.

A Sarutlan Kármelita Rendtartomány attyapusztai noviciátusa és rendtagjai mutatják be az Eucharisztiát Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Szűz Mária eszményi nő volt, és lehetne ma is minden nő számára, ha észrevennék a női hivatásukat. Megkérdezhetik maguktól: akarok én Mária leánya lenni? Kezemből kiárad-e a szeretet, az egyszerűség, az Istenbe vetett mély bizalom? El merem-e fogadni a keresztemet? A Szűzanya alakja az isteni ige hordozójaként, végtelen tisztaságával ma is mutatja, hogy több a női hivatás, mint a jog, a patikamérleggel kiméricskélt emberi szeretet – hirdette Rohrbacher János szentbeszédében a híveknek.

A rendszerint Pápakovácsi-Attyapusztán megtartott búcsúmise helyszíne azért változott meg idén, mert a rendtartomány háromfős noviciátusa (újoncideje) tavaly az attyapusztai rendházban kapott helyet, ezért ennyi embert nem tudtak volna ott fogadni. A Budapestről érkezett Rohrbacher János szintén ekkortól él Attyapusztán, s lapunknak nyilatkozva elmondta, szereti a nyugalmas, elmélyülésre alkalmas lakhelyet. Hozzátette, a pápai imahelyen talán jobban megélhette a Szűzanya szeretetét a közösség. Üdítő volt látni, hogy mennyien ragaszkodnak égi édesanyánkhoz.

A zenei szolgálatot Kemény Éva gitáros-furulyás (jobbra) vezetésével egy felnőttekből és gyerekekből álló gitáros zenekar látta el Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szentmise előtt gyónással teljes búcsú volt nyerhető, illetve a skapuláré felvételére, kegytárgyak megáldására is nyílt lehetőség utána. A skapuláré egy váll-lepel, a kármelita rend jellegzetessége, kiváltsága. A skapuláré vagy éremváltozata a Szűzanya iránti látható és állandó tisztelet jeleként Mária anyai oltalmát és az örök élet zálogát jelenti viselői számára. A búcsúi program agapéval zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában